Wilhelmshaven (Duitsland) was het decor voor de zesde en laatste platformbijeenkomst van het project IRC Shrimp. In het ‘UNESCO-Weltnaturerbe Wattenmeer Besucherzentrum’ kwamen zo’n 30 sectorvertegenwoordigers, NGO’s en overheidsvertegenwoordigers uit Nederland, Denemarken, België en Duitsland bijeen rond het onderwerp innovaties en bijvangst in de garnalenvisserij.
Tuig- en keteninnovaties
Onderzoekers van Thünen Institut (DE), DTU Aqua (DK) en Wageningen Marine Research (NL) gaven ieder op eigen wijze een overzicht en update van het werk wat zij de afgelopen tijd hebben verricht rondom tuiginnovatie in de garnalenvisserij. Het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat het project IRC Shrimp het onderwerp innovatie behandelde, dus voor de aanwezigen was de update van de onderzoekers verhelderend en vernieuwend. Met een presentatie over de potentiële mogelijkheden voor een regionale marktketen voor de Hollandse garnaal, met onder andere een innovatieve machinale peltechniek, bracht Thünen Institut een waardevolle verbreding aan in de platformbijeenkomst.
Uitzondering aanlandplicht
In het tweede deel van de bijeenkomst werden de aanwezigen bijgepraat over de stand van zaken met betrekking tot de verschillende nationale bijvangstsamplingprogramma’s. In een eerder weekjournaalbericht informeerden wij u al dat de uitzondering op de aanlandplicht voor (gequoteerde) bijvangsten in de garnalenvisserij eind 2023 afloopt. De nieuwe aanvraag van de uitzondering dient te worden onderbouwd met resultaten vanuit de verschillende onderzoeksprogramma’s. De onderzoekers lieten weten dat de onderzoeksprogramma’s op dit moment worden afgerond. In de volgende fase zullen de resultaten van de nationale programma’s met elkaar worden gecombineerd om een zo sterk mogelijke onderbouwing te krijgen. De resultaten van de IRC Shrimp waarnemersreizen zullen worden gebruikt om de resultaten van de zelfsampling te valideren en extra kracht bij te zetten.
Eindsymposium
Als afsluiting van het project IRC Shrimp zal begin volgend jaar een eindsymposium worden georganiseerd, waarin wordt teruggekeken op de platformbijeenkomsten en de waarnemersreizen. Daarnaast zal er worden besproken hoe de internationale samenwerking tussen belanghebbenden in de garnalenvisserij kan worden voortgezet. “Het is heel belangrijk voor de garnalensector van Denemarken, Duitsland, Nederland en België om intensief contact te houden met de wetenschappers en de innovatieve ontwikkelingen blijvend in beweging houden. Ik ben er trots op dat we dit doen en als Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid de kar hiervoor ook kunnen trekken”, aldus voorzitter Johan K. Nooitgedagt.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker en/of Johan K. Nooitgedagt.