Al enige tijd is het team Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid actief betrokken bij de consultaties gericht op de Engelse beschermde gebieden. Na eerder deelgenomen te hebben aan vooral online consultaties en bijeenkomsten werd de eerder gemaakte afspraak ingevuld om eens met de MMO te overleggen met de kaarten op tafel. Durk van Tuinen, Pieter Trap (TX 14), Kommer de Vogel (GO 23) en Jan Tanis (GO 37) reisden maandag 16 januari naar Londen. Naast het overleg met de MMO werd ook de Nederlandse ambassade bezocht voor een kennismaking.
Beschermde gebieden Engelse wateren
Nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten via de zogenaamde Brexit zijn de plannen om tot beschermde gebieden te komen op zee in rap tempo gevorderd. Normaliter werden deze processen via de Europese Unie gespeeld en waren deze processen helder. De Engelsen hebben via hun overheid, DEFRA en de Mariene Management Organisation (MMO), de uitwerking en consultatiemogelijkheden georganiseerd. Nadat eerder 4 gebieden werden aangewezen als beschermd gebied in de zogenaamde ‘stage 1’, waaronder de Doggersbank, volgt men nu met stage 2 en 3 met daarin belangrijke gebieden voor de Nederlandse kottervisserij.
Consultaties stage 2 en 3
Tijdens het bezoek aan de MMO werden de kaarten gepresenteerd met daarop de voorgenomen gebieden voor sluiting van in ieder geval bodemvisserij. Opvallend daarbij was dat de meeste beoogde gebieden met name de EU-vissers hard lijken te raken. Voor de stage 2 is deze week de formele consultatie opengesteld en voor stage 3 de zogenaamde ‘call for evidence’ . Als Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid zullen we in beide gevallen wederom onze inbreng leveren ten behoeve van de Nederlandse kottervisserij.
Verhelderend gesprek
Tijdens een consultatie in de maand oktober 2022 werd door de MMO een kaart gepresenteerd waarop bijna de gehele zuidelijke Noordzee (Engelse wateren buiten de 12 mijl) was ingetekend als beschermd gebied. Daarover hebben we destijds ook gepubliceerd in het artikel dat hier is te lezen. Tijdens het gesprek afgelopen maandag is ons medegedeeld dat deze kaart verder moet worden gespecificeerd. Relatief veel gebied in Engelse wateren in de zuidelijke Noordzee, wat nu niet staat aangegeven in de consultaties in stage 2 en 3, wordt aangewezen als beschermingsgebied voor bruinvis en bepaalde vogelsoorten. De MMO heeft aangegeven dat de verwachting is dat daar bodemvisserij kan blijven plaatsvinden. Wanneer we exacte kaarten ontvangen van de MMO zullen we die snel met de leden delen.
Kennismaking Nederlandse ambassade
(vanaf links: Jan Tanis, Phillip de Jong, Durk van Tuinen, Kommer de Vogel, Bas Harbers en Pieter Trap)
Na het gesprek bij de MMO werd de Nederlandse Ambassade bezocht. De Nederlandse ambassade speelt na de Brexit een steeds belangrijkere rol voor de visserijbelangen, ook met het aflopen van de zogenaamde overgangsperiode eind 2026. Al snel zal er weer worden onderhandeld tussen EU en het Verenigd Koninkrijk waarbij de angst van de kottervissers is dat men opnieuw zware offers zal moeten brengen. Met landbouwattaché Phillip de Jong en LNV adviseur Bas Harbers werd kennis gemaakt en de situatie in de kottervisserij gedeeld. Er is afgesproken de komende periode goed contact te houden, want de Nederlands ambassade kan een waardevolle bijdrage leveren in de aanloop naar de nieuwe onderhandelingen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.