De aanlandplicht staat sinds de invoering hevig ter discussie binnen de kottersector. In demersale visserijen met een gemengde vangst is de visserijsector afhankelijk van bepaalde uitzonderingen op de aanlandplicht om het zo nog enigszins werkbaar te houden. Aangezien de Nederlandse en Belgische kottersector qua visserij vele overeenkomsten hebben is er met elkaar gesproken om te kijken waar we nauwer kunnen samenwerken op dit dossier. Het gesprek vond maandag 23 januari 2023 in Oostende plaats bij de collega’s van de Rederscentrale.
Onderzoek basis voor uitzonderingen
De Nederlandse en Belgische delegaties bestonden uit vertegenwoordigers van de overheden, wetenschap en visserijsector. Vanuit de Nederlandse visserijsector waren Durk van Tuinen en Geert Meun aanwezig. Onderzoekers van de instituten ILVO en Wageningen Marine Research (WMR) presenteerden de lopende onderzoeken die in samenwerking met sector en overheid worden uitgevoerd. Ondanks de imposante lijst van onderzoeken blijft het toch elk jaar weer lastig om de benodigde uitzonderingen op de aanlandplicht zodanig te onderbouwen zodat het groene vinkje volgt vanuit de Europese Commissie. Een belangrijke uitzondering op de aanlandplicht, zo niet de belangrijkste, is de schol. Deze uitzondering is verkregen door het FDF (cameraregistratie) project vanuit Nederland en inspanningen vanuit België op het gebied van een tweetal selectiviteitsmaatregelen.
Discardplannen
In de zogenaamde discardplannen wordt jaarlijks per visserij beschreven hoe de situatie in de aanlandplicht er voor staat. Welke uitzonderingen gelden er, welke hoeveelheden/percentages en wat voor werk moet er in ruil voor een uitzondering worden gerealiseerd. Ondanks dat het jaar 2023 nog maar net begonnen is, begint de tijd te dringen om de input voor de discardplannen voor 2024 af te ronden. Voor 1 mei 2023 moet dit gereed zijn en er ligt nog het nodige huiswerk wat opgepakt dient te worden. Het is een grote meerwaarde wanneer we deze inspanningen met de Belgische collega’s kunnen oppakken. Daarom is afgesproken dat we in de maand februari het nodige gaan uitwerken. Daarbij moeten we een overzicht maken van welke uitzonderingen er nodig zijn en welke werkzaamheden daarvoor geleverd moeten worden. Ook de Belgen maken dit overzicht voor de BT en TR visserij in de Noordzee, zodanig dat we beide overzichten over een ruime maand kunnen integreren.
Aanlandplicht gaat niet weg
Vanuit de visserijsector, maar ook geluiden uit de wetenschap, benadrukten dat de aanlandplicht in de huidige vorm onmogelijk werkbaar is voor de kottersector. Ondanks al het werk wat geleverd wordt om de uitzonderingen in stand te houden werd het door enkele aanwezigen afgelopen maandag als ‘lapmiddel’ verwoord. Het is nodig dat er eens wetenschappelijk kritisch wordt gekeken naar de meerwaarde van de aanlandplicht voor de visbestanden. Vanuit de Europese Commissie is wel duidelijk dat er op korte termijn geen wijziging van dit artikel 15 uit het Gemeenschappelijk Visserij Beleid (GVB) komt maar mogelijk kunnen we als sector zelf iets initiëren wat op een meer langere termijn toch de discussie op gang kan brengen. Als sector gaan we die mogelijkheden verkennen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.