Circa 15 studenten van de opleiding Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart SW5 & SW6 aan het ROC Friese Poort te Urk volgden deze week de cursus ‘Vissen met Toekomst’, georganiseerd door ProSea. Tijdens deze cursus passeren onderwerpen als duurzaamheid, ecologie, ondernemen en beheer de revue. Amerik Schuitemaker nam namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid de studenten mee voor een kijkje in de garnalenvisserij en het MSC-duurzaamheidslabel.
Beheer en duurzaamheid
Nadat de cursisten door de ProSea-trainer werd uitgelegd hoe visserijbeheer er vandaag de dag uitziet en hoe een bestandsschatting wordt uitgevoerd, stelde Amerik de cursisten in zijn presentatie de vraag hoe de garnalenvisserij eigenlijk beheerd wordt. De Hollandse garnaal is immers een kortlevende soort, waardoor een bestandschatting met een TAC- en quotumsysteem zoals bij tong of schol lastig is. Betekent dit dan dat de garnalenvisserij niet beheerd wordt? De cursisten kwamen erachter dat het tegendeel waar is: vergunningen, weekendsluitingen, een handelsmaat en daarbovenop een set regels in het managementplan van het MSC-garnalencertificaat inclusief oogststrategie en beheermaatregelen maken de garnalenvisserij tot een goede en duurzaam beheerde visserij.
Investeren in toekomstige vissers
De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid hecht veel waarde aan het investeren in de vissers van de toekomst. “Het is ontzettend waardevol om als visserijorganisatie in de opleidingen al betrokken te zijn, de studenten mee te nemen hoe de visserijwereld er rondom de kotter uit ziet, en welke uitdagingen en kansen er voor hen zijn. Deze momenten bieden tegelijk ook de kans om te laten zien welke belangrijke rol een producentenorganisatie speelt en hoe een PO de visser kan ondersteunen”, aldus Amerik Schuitemaker.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.