Indaver verwerkt PFAS-houdend afval uit heel Europa. Het merendeel daarvan, jaarlijks zo’n 1,8 miljoen kilo, is afkomstig van Chemours in Dordrecht. Indaver loost al jarenlang PFAS in het water dat uiteindelijk uitkomt in de Westerschelde. Waarvan verschillende PFAS-stoffen zonder vergunning. Zo komt het afval van Chemours via een achterdeur toch weer ons land binnen. De Nederlandse overheid bleek zich achter de schermen al meer dan een jaar grote zorgen te maken over het bedrijf, maar hield dat al die tijd stil.
PFAS vervuiling
Indaver stapte eind vorig jaar naar de Raad van State om in een voorlopige voorziening het opgelegde transportverbod van PFAS-afval van Chemours naar Indaver ongedaan te maken. Het advies van het RIVM was onderdeel van die zaak. Indaver stelde toen dat haar type ovens in Nederland niet gebruikt worden en dat het RIVM daarom de situatie op hun terrein niet goed kan inschatten. Volgens Indaver is de PFAS-vervuiling in de omgeving van hun terrein en de hoge concentraties in de Westerschelde afkomstig van andere bedrijven.
Voordeel van de twijfel voor Indaver
De voorzieningenrechter gaf Indaver begin dit jaar voorlopig het voordeel van de twijfel en schorste het exportverbod. De zaak werd niet inhoudelijk onderzocht. Dat gebeurt in de bodemprocedure. De beslissing van de voorzieningenrechter is vooral gebaseerd op een belangenafweging. De rechter stelde om die reden niet uit te kunnen sluiten dat uit nader onderzoek blijkt dat de standpunten van de inspectie juist zijn. “Maar Indaver heeft daarover in ieder geval voldoende twijfel gezaaid om haar het voordeel van die twijfel te geven”, stelde de voorzieningenrechter.
BRON: BNN VARA
Juridische stappen door visserij
Sinds het openbaar worden van de PFAS-lozingen in de Westerschelde zijn vissers terughoudend om te vissen op de Westerschelde. Garnalenvisserij vindt al sinds begin 2022 niet meer op de Westerschelde plaats en ook andere visserijen in met name het oostelijk deel van de Westerschelde vinden niet of nauwelijks plaats. De vissers willen maar één ding: zorgen dat er geen PFAS op de Westerschelde wordt geloosd. In samenspraak met alle betrokken organisaties wordt nu bekeken welke juridische stappen er mogelijk zijn tegen zowel de PFAS-lozende bedrijven als de overheid om de PFAS-lozingen zo snel mogelijk te stoppen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Kees van Beveren en/of Jacob Snoek.