Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 is afgerond. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid was hiervan penvoerder namens een samenwerkingsverband met VisNed, Wageningen Marine Research, ProSea, Stichting de Noordzee, de Redersvereniging voor de Zeevisserij en PO Wieringen. Het onderzoek naar data-gelimiteerde bestanden is inmiddels opgepakt door vervolgprojecten.
Data-gelimiteerde visbestanden
Het onderzoek binnen Onderzoekssamenwerking 2.0 had als doel om meer kennis te ontwikkelen over zogenaamde ‘data-gelimiteerde visbestanden’. Data-gelimiteerde visbestanden zijn bestanden waarover relatief weinig kennis beschikbaar is, onder meer tarbot, griet en Noorse kreeft.
Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 (OSW 2.0) bestond uit drie onderdelen: de bedrijfssurvey tarbot en griet, Vangstmonitoring Noorse kreeft en het OSW-platform. Voor gebruik van gegevens in de bestandschattingen zijn langere tijdreeksen nodig dan met de looptijd van het OSW 2.0 project gerealiseerd konden worden. Daarom zijn er twee vervolgprojecten gestart (OSW Data Arme Visbestanden en OSW 2.2 – Noorse kreeft) waarin de onderzoeksreizen voortgezet kunnen worden.
Bedrijfssurvey tarbot en griet
Tarbot en griet zijn belangrijke bestanden voor de kottervloot. De informatie over deze bestanden die door de internationale wetenschappers van ICES wordt gebruikt voor de bestandschattingen is echter beperkt. Een gerichte jaarlijkse monitoring (survey) zou volgens ICES een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kennis. In dit project is zo’n bedrijfssurvey opgestart. Aan boord van vissersschepen wordt in samenwerking met de wetenschap op een gestandaardiseerde manier jaarlijkse verschillen in de vangsten van tarbot en griet in kaart gebracht.
Het eindrapport over de opzet en de uitvoering van de eerste jaren bedrijfssurvey tarbot en griet is inmiddels hier beschikbaar. Het onderzoek is inmiddels voortgezet in het nieuwe project OSW Data Arme Visbestanden.
Vangstmonitoring Noorse kreeft
Noorse kreeftjes, of langoustines, zijn voor een deel van de kottervissers een belangrijke bron van inkomsten. Noorse kreeftjes komen voor in specifieke leefgebieden. Er is echter weinig informatie over de bestanden in de gebieden waar Nederlandse vissers vooral komen. Met een vijftal vissersschepen wordt inmiddels gedetailleerde informatie over hun vangsten verzameld om hiermee de bestandsschatting te verbeteren.
Het eindrapport over de opzet en de uitvoering van de eerste jaren Noorse kreeftmonitoring is inmiddels hier beschikbaar.
OSW Platform
In het OSW-platform is een structurele dialoog opgezet tussen de vier belangrijkste betrokken partijen in het visserijbeheer: de sector, de wetenschap, maatschappelijke organisaties en de overheid. Er wordt gesproken over de benodigde kennis voor duurzaam visserijbeheer, de gezamenlijke aanpak daarvan, de gezamenlijke communicatie en natuurlijke voortgang en de resultaten van de onderzoekssamenwerkingsprojecten. Het bleek waardevol voor alle partijen om dit platform voort te zetten in vervolgprojecten.
Waardevol
“Zonder de uitstekende medewerking van vissersschepen was het niet gelukt om de bedrijfssurvey en vangstmonitoring van Noorse kreeft uit te voeren. Hun deelname is ontzettend waardevol en draagt bij aan betere bestandschattingen. Interessant is ook om te zien hoe de deelnemende vissers zelf de informatie die ze verkrijgen uit de vangstmonitoring weer kunnen gebruiken in hun bedrijfsvoering”, aldus projectmedewerker Emma Kater van de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid.
Voor meer info
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ben Scholten en/of Emma Kater.