De Zeeuwse SGP fractie van de Provinciale Staten is samen met een groot aantal andere partijen van mening dat het aandringen op het direct verbieden van garnalenvisserij in de kustgebieden door diverse natuurorganisaties onnodig en ongewenst is. In een motie aan het college van Gedeputeerde Staten hebben de SGP en andere partijen opgedragen een aantal acties richting de minister te nemen.
Gedoogperiode in Natura 2000
Voor de garnalenvisserij in de Nederlandse Natura 2000-gebieden is vanaf 1 januari 2023 een gedoogperiode afgekondigd van negen maanden door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat betekent dat na de afloop van de huidige Wnb-vergunning op 31 december 2022 er tot 1 oktober 2023 door kan worden gevist zonder Wnb-vergunning en er door de overheid wordt gedoogd. De gedoogperiode is aangekondigd om de garnalenvisserij de benodigde tijd te geven om zich aan te passen aan de voorwaarden omtrent stikstofemissies. De intentie van het ministerie van LNV is om vanaf 1 oktober een Wnb-vergunning af te geven van 6 jaren. Meer over de gedoogperiode is hier te lezen.
Oproep om acties richting minister
Door een groep van 15 natuur- en milieuorganisaties (NGO’s) is een handhavingsverzoek ingediend tegen dit gedoogbesluit. Hiermee willen de NGO’s het ministerie van LNV ertoe dwingen het gedoogbesluit in te trekken. De motie van SGP e.a. onderstreept dat volwaardige visserij in Zeeland van belang is voor de beschikbaarheid van natuurlijk en gezond voedsel. De garnalenvisserij maakt al sedert de middeleeuwen deel uit van de Zeeuwse samenleving en deze bedrijfstak dient dan ook als Zeeuws erfgoed behouden te worden. De partijen hebben het college van Gedeputeerde Staten daarom opgeroepen om diverse acties richting de minister te nemen, te noemen:
- Er bij de minister op aan te dringen een brede onderzoekcommissie in te stellen die op basis van uitgebreid (wetenschappelijk) onderzoek de effecten van garnalenvisserij in Natura 2000-gebieden in beeld brengt;
- De bevestiging aan de minister te vragen dat de subsidiebeschikking voor de katalysatoren uiterlijk half februari 2023 beschikbaar gesteld wordt aan de vissers;
- Er bij de minister op aan te dringen om in afwachting van de uitkomsten van het gevraagde brede onderzoek voor wat betreft het ecologische deel van de vergunningaanvraag, de ingediende passende beoordeling als basis te nemen voor de t.z.t. te verlenen vergunning;
- Deze motie onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen.
De motie is ondertekend door de partijen SGP, 50PLUS, VVD, CDA, PvZ, ProZeeland, CU, PVV, FvH en Lijst Bosch. De volledige motie is hier te lezen.
Vertrouwen
‘Het is fijn dat we steun krijgen vanuit de regionale politiek. Als sector hebben wij het vertrouwen dat het Ministerie van LNV nog steeds van doel is om tot een nieuwe Wnb-vergunning te komen en dat deze per 1 oktober 2023 zal gaan gelden. Het ministerie heeft namelijk een gedoogbesluit afgegeven waardoor de garnalenvisserij mogelijk blijft totdat de aangevraagde Wnb-vergunning afgegeven kan worden. Bovendien is de subsidieregeling voor de investeringen in SCR-katalysatoren opengesteld voor subsidieaanvragen. Daarmee geeft het ministerie in onze optiek aan dat zij nog steeds van plan is de Wnb-vergunning af te geven en de garnalenvisserij mogelijk te blijven maken’, aldus voorzitter Johan K. Nooitgedagt.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt en/of Kees van Beveren.