Zeven Nederlandse ministeries en enkele kennisinstellingen zijn onlangs gezamenlijk een interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) gestart op het gebied van biodiversiteit. Zij organiseerden vorige week een stakeholderbijeenkomst om belanghebbenden enerzijds over het onderzoek te informeren en anderzijds gebruik te maken van de beschikbare kennis en ervaring. Amerik Schuitemaker was namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid aanwezig om de visserijsector te vertegenwoordigen in deze bijeenkomst.
Doel IBO Biodiversiteit
Het doel van het IBO Biodiversiteit is drieledig, namelijk 1) verkennen welke nieuwe internationale natuurdoelstellingen er de komende jaren aan kunnen komen, 2) inventariseren met welke concrete mogelijkheden die nieuwe doelstellingen bereikt kunnen worden, en 3) mogelijke brede maatschappelijke gevolgen in kaart brengen. De stakeholderbijeenkomst was ervoor bedoeld om voor deze drie doelstellingen zoveel mogelijk ideeën te verzamelen.
Internationale onderhandelingen
In de periode t/m 2023/2024 onderhandelt Nederland op Europees en mondiaal niveau over nieuwe natuur- en biodiversiteitsdoelstellingen. De Nederlandse overheid verwacht dat deze nieuwe doelstellingen een grote impact zullen hebben op hoe Nederland in de toekomst natuurbeleid gaat uitvoeren. De afspraken die op Europees en mondiaal niveau worden gemaakt, moet Nederland vervolgens vertalen naar nationaal beleid. Het IBO Biodiversiteit is ervoor bedoeld om de afspraken uit de Europese en mondiale onderhandelingen in kaart te brengen. Daarna wordt gekeken hoe de Nederlandse overheid de afgesproken doelstellingen zou kunnen behalen.
Workshops natuurherstel en -bescherming
In twee workshoprondes stonden onder andere de thema’s natuurherstel en natuurbescherming op het programma. Bij elk van deze thema’s werd gebrainstormd over de volgende onderwerpen:
- Beleidsopties – Hoe kan een natuurdoelstelling worden uitgevoerd?;
- Economische/maatschappelijke gevolgen – Wat zijn gevolgen van de uitvoering?;
- Koppelkansen/conflicten – Kan een koppeling worden gemaakt met andere doelstellingen of conflicteren deze?
Oog voor gebruikers
“In de workshops nam een diverse groep mensen uit verschillende sectoren en organisaties deel aan de brainstormsessie. Dit resulteerde in een verscheidenheid aan ideeën rondom de hierboven genoemde onderwerpen, die soms goed bij elkaar pasten, maar soms ook met elkaar conflicteerden”, aldus Amerik Schuitemaker. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid heeft onder andere ingebracht dat er bij het ontwerp en de uitvoer van een natuurdoelstelling voldoende aandacht moet zijn voor (de impact op) de gebruikers in het betreffende gebied. Schuitemaker: “Daarnaast is de visserijsector erbij gebaat dat de overheid een duidelijke positie inneemt en zich daar bijvoorbeeld voor de komende tien of twintig jaar aan conformeert. Dat geeft gebruikers, waaronder de vissers, duidelijkheid voor de lange termijn.”
In de komende tijd worden de ideeën vanuit de workshops beoordeeld op haalbaarheid en uitvoerbaarheid. De onderzoeksresultaten van het IBO Biodiversiteit worden naar verwachting nog vóór de zomer gepresenteerd aan het kabinet.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.