In een brief van 17 februari 2023 informeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de visserijsector over voedselveiligheidsinspecties in de visketen. In 2022 is door de Europese Commissie vastgesteld dat de NVWA weinig toezicht houdt op bepaalde voedselveiligheidscriteria op vissersvaartuigen. De garnalenvisserij wordt hierbij met name genoemd. Naar aanleiding hiervan kondigt de NVWA aan dat er binnen de visketen inspecties zullen worden uitgevoerd bij bedrijven waar de laatste jaren minder aandacht aan is besteed, waaronder de fabrieksvaartuigen.
Fabrieksvaartuigen
Vaartuigen die aan boord visserijproducten behandelen (bijvoorbeeld koken), verpakken en koelen of invriezen moeten van de NVWA beschikken over een erkenning voor fabrieksvaartuig. Onder andere een garnalenkotter heeft deze erkenning dus nodig. Een lijst met erkende fabrieksvaartuigen is hier te vinden.
Hygiënevoorschriften
De verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid ligt in eerste instantie bij de exploitant van een levensmiddelenbedrijf. Als eigenaar van een garnalenkotter, die is ingericht voor het vissen op en verwerken van garnalen, bent u exploitant van een levensmiddelenbedrijf. Een garnalenvisser dient er daarom voor te zorgen dat voldaan wordt aan een aantal voorwaarden om hygiënisch te kunnen produceren. Deze voorwaarden betreffen onder andere criteria voor bedrijfsruimten, uitrusting, opslag, afvalverwerking, persoonlijke hygiëne en opleiding van medewerkers. Daarnaast wordt er specifiek gekeken naar microbiologische criteria en temperatuurbeheersing.
HACCP
Naast de erkenning voor fabrieksvaartuigen is ook een HACCP-plan verplicht. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points, oftewel een analyse van kritische punten waarop extra goed gelet moet worden. Hierbij wordt het hele productieproces nagelopen en worden de mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid in kaart gebracht. Deze gevaren worden in een HACCP-plan benoemd en de risico’s die aan deze gevaren verbonden zijn, worden in een HACCP-plan beheerst.
Hygiënecode
Het Productschap Vis heeft in 2007 “De hygiënecode voor aan boord van een vaartuig gekookte schaal- en schelpdieren” opgesteld. Hierin worden de HACCP-beginselen op (onder andere) de garnalenvisserij toegepast. Het is niet verplicht om de hygiënecode van het Productschap Vis aan boord te gebruiken. Echter dient een garnalenvisser dan zelf een HACCP-plan op te stellen en uit te voeren om aan de wet- en regelgeving van de EU te voldoen.
Inspecties
Regelmatig controleert de NVWA middels inspecties of erkende fabrieksvaartuigen nog aan de eisen voor deze erkenning voldoen. De kosten voor deze inspecties worden bij het betreffende visserijbedrijf in rekening gebracht. De tarieven zijn hier te vinden. Zorg er als (garnalen)visser voor dat u de hygiënecode van het Productschap Vis of een eigen hygiënecode aan boord heeft, op de hoogte bent van de inhoud ervan en de hygiëne aan boord op orde hebt.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.