Enorme ambitie op het gebied van de bouw van windparken op zee domineren het nieuws en zorgen over de effecten blijven vaak onderbelicht. Iets wat enorm leeft bij onze vissers die vrezen dat de “industrialisering” van de Noordzee negatieve gevolgen gaat hebben voor de natuur, die nu worden onderschat. Vandaag publiceerde het Algemeen Dagblad dat windmolens op zee een bedreiging zijn voor Jan van Genten.
Verwachtingen Wageningen Marine Research
Rekening houdend met de grootschalige uitrol van windparken op zee stelt Mariene ecoloog Martin Baptist van Wageningen Mariene Research dat duizenden Jan van Genten per jaar het slachtoffer (gaan) worden van een confrontatie met een windturbine. Vogelbescherming Nederland geeft in het artikel aan zich zorgen te maken. Maar zijn deze zorgen de reden dat er nog eens kritisch wordt gekeken naar de bouw van windturbines (op zee)?
Rapport Van Dalen in een lade?
Tot tevredenheid van de visserijsector is in 2021 in het Europees Parlement een rapport aangenomen over de positionering van de windparken en de ecologische risico’s. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) was degene die hier aandacht voor vroeg op Twitter en refereert naar het rapport. Wordt het rapport in de EU, maar ook in de lidstaat Nederland, serieus genomen of is deze onder in een lade beland? Als dat laatste het geval is lijkt het hoog tijd om het rapport af te stoffen en te behandelen in de overlegstructuren die zich met het onderwerp bezig houden, zoals het Noordzeeoverleg (NZO). En let wel, het bericht over de Jan van Genten gaat maar over één specifiek negatief gevolg. De visserijsector maakt zich grote zorgen over het effect op het onderwaterleven wat ook nog eens lastiger in beeld kan worden gebracht in vergelijking met zaken boven het wateroppervlak.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen en/of Johan K. Nooitgedagt.