De lidstaten van de Verenigde Naties (VN) hebben na een 40-uur durende vergadersessie in New York ingestemd met een internationaal oceaanverdrag . In dit verdrag gaat het over het behoud en duurzaam gebruik van ‘mariene Biologische diversiteit van gebieden Buiten Nationale Jurisdictie’ (BBNJ). Deze gebieden omvatten ongeveer tweederde van onze oceanen. Het verdrag zal gebiedsgebaseerde managementtools implementeren, waaronder beschermde mariene gebieden (MPA’s), en zal menselijke activiteiten op volle zee reguleren.
Juridisch bindend verdrag
Het akkoord is zaterdag 4 maart gesloten in New York. Over dit akkoord wordt al zo’n twintig jaar gesproken. Na twee weken intensieve en moeizame onderhandelingen in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, met een laatste vergaderronde van non-stop 38 uur vergaderen, ligt er nu een tekst voor een oceanenverdrag dat juridisch bindend is. Het verdrag moet de voorwaarden creëren voor beschermde gebieden in het deel van de oceanen dat buiten elke nationale rechtsmacht van staten valt, ook wel de ‘volle zee’ genoemd. Individuele landen hebben hier geen zeggenschap over en daarmee is het zowel van niemand als van iedereen.
Beschermde gebieden
In het verdrag staat dat een nieuwe VN-organisatie zal toezien op de aanwijzing van beschermde gebieden en op de voorwaarden voor die bescherming. Net als bij het klimaatverdrag zullen deelnemende landen geregeld bijeenkomen om de voortgang te bespreken. Landen of bedrijven die activiteiten willen uitvoeren in beschermde gebieden, moeten de risico’s daarvan zorgvuldig in kaart brengen en aan de VN rapporteren.
Reactie Europêche
Europêche reageert in een persbericht op het akkoord van de VN. De Europese visserijsector verwelkomt de overeenkomst, aangezien het BBNJ-verdrag een fundamentele rol zal spelen bij het beschermen en duurzaam gebruik van mariene gebieden die niet voldoende gereguleerd zijn, terwijl het succes van visserijbeheer gerespecteerd en voortgebouwd wordt.
In het persbericht van Europêche merkt Javier Garat, President van Europêche op: “Visserij is de meest gereguleerde activiteit op volle zee en is een goed voorbeeld van hoe mariene ecosystemen goed kunnen worden beheerd en beschermd. Als we degelijke gegevens hebben over mariene ecosystemen op volle zee, is dat vooral te danken aan de gegevens die door onze vissers zijn gerapporteerd. Geen enkele andere maritieme activiteit opereert binnen een raamwerk dat zo transparant en effectief is als wij”.
Voorbeeld
Europêche is van mening dat de effectieve en succesvolle regulering van de visserij op volle zee als voorbeeld moet dienen voor samenwerking op het gebied van bestuur in het nieuwe oceaanverdrag. De heer Garat merkt op: “Hiermee bedoelen we niet dat visserijbeheer perfect is, maar veeleer dat de gegevens en regels die al bestaan onder visserijbeheer kunnen worden gebruikt om andere activiteiten beter te reguleren en kwetsbare gebieden te beschermen.”
Ogen en oren
“We moeten niet vergeten dat de vissers overal op het water, of het nu de oceaan, de Noordzee of het IJsselmeer is, de ogen en oren zijn om de natuurwaarden te bewaken. Ze nemen het eerst de onregelmatigheden waar. Dat betekent dat bij vervuilingen, aanvaringen en andere rampen de vissers de eerste hulp zijn. Bescherming van natuurwaarden is in het belang van de vissers, maar dat betekent niet automatisch gesloten gebieden om te vissen. Dat is de omgekeerde wereld omdat dit zou betekenen dat visserij in alle gevallen schadelijk is voor de natuur. Dat is gewoon niet waar. Visserij moet een onderdeel van de natuur zijn en dan kun je het hooguit hebben over de aard en de omvang van de visserij. Visserij is ook voedselvoorziening en dat moet natuurlijk op een verantwoorde manier door blijven gaan”; aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt en/of Emma Kater.