Bij het Buitendijkse Plan voor de Wieringerhoek lijken de plannen voor zonne-atollen op het IJsselmeer steeds concreter te worden. Team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer is niet blij met deze plannen. Ook natuurorganisaties zijn volstrekt tegen het grote project. Eerder heeft team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer al contact gehad met raadslid Cees Meeldijk van de gemeente Hollands Kroon om vragen te stellen over de effecten van dit plan.
Plan Wieringerhoek
Het project Wieringerhoek beslaat het gebied bij de Noord-Hollandse IJsselmeerkust tussen Den Oever en Enkhuizen en een gedeelte Waddenzee en Amstelmeer. Het project Wieringerhoek is onderdeel van de Programmatische aanpak grote wateren (PAGW). Het hoofddoel van project Wieringerhoek is het deltakarakter van de verbinding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee versterken door ‘natuurlijke overgangen’ te maken: van nat naar droog en van zout naar zoet. Daarnaast ligt de focus op het verbeteren van de verbindingen voor vis en het creëren van diverse leefgebieden voor vissen en vogels. Als nevendoel wil het project een bijdrage leveren aan de bescherming van de zoetwatervoorraad in het IJsselmeer door problemen met zoutindringing te verminderen.
Drijvende eilanden met zonnepanelen
Het Buitendijks Plan maakt onderdeel uit van Project Wieringerhoek en wil daarin drijvende eilanden met zonnepanelen realiseren. Inmiddels heeft het zogenoemde Meerlicht-consortium, een groep van partijen bestaande uit GroenLeven, Van Oord, TNO, Deltares, Waardenburg Ecology en H+N+S Landschapsarchitecten, het plan technisch verder uitgewerkt. Het plan moet voorzien in de installatie van 2,5 miljoen zonnepanelen. Ze hebben dit Buitendijks Plan 2.0 inmiddels ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat die het uiteindelijk moet beoordelen.
Impact IJsselmeervisserij
De Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer verwacht dat dit plan bij doorgang niet alleen een grote impact op de IJsselmeervisserij zal hebben, maar ziet dit ontwerp als een nieuwe vorm van inpoldering van het IJsselmeer. “Het is onverklaarbaar voor de IJsselmeervissers, recreatiesector en natuurliefhebbers dat er wederom sprake is van een industrialisatie van een Natura 2000 gebied. Het gebied wordt helemaal verknald door drijvende zonnepanelen (eilanden) terwijl er nog voldoende daken van gebouwen en fabrieken rondom het IJsselmeer en Markermeer volgeplakt kunnen worden met zonnepanelen. Om van het voorzorgbeginsel nog maar niet te spreken. Ik krijg sterk het idee dat de omliggende provincies samen met hun bewoners zich hiertegen moeten verzetten”; aldus Johan K. Nooitgedagt, voorzitter PO-IJsselmeer.
Natuurorganisaties zijn kritisch
Ook natuurorganisaties zijn zeer kritisch over het Buitendijks Plan. De voornaamste reden van hun frustratie is dat de zonne-atollen in Natura-2000 gebied komen te liggen; gebieden die beschermde status hebben en zijn aangewezen om de Europese biodiversiteit te waarborgen. De komst van de zonne-atollen, die ruim 3 procent van het IJsselmeer zullen gaan innemen, werken dit doel volgens hen juist tegen. Ook het open karakter van het IJsselmeer verdwijnt door het duurzaamheidsproject.
Scherp toezien
De Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer blijft scherp toezien op de ontwikkelingen binnen het overkoepelende project Wieringerhoek en het Buitendijks Plan. Van de diverse mogelijkheden om te reageren op de plannen is gebruik gemaakt om het belang van de IJsselmeervisserij in de Wieringerhoek te benadrukken. Ook via raadslid Cees Meeldijk van de gemeente Hollands Kroon wordt de Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer op de hoogte gehouden van de plannen. In de Wieringerhoek liggen belangrijke visbestekken voor de staand want visserij en de fuikenvisserij. “De Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer wil daarom duidelijkheid over de (gegarandeerde) toekomst voor deze vissers”, aldus Emma Kater namens de Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater.