Uit een nieuwe Duitse studie blijkt dat de bouw van windturbines bepaalde vogels wegjaagt uit hun natuurlijke habitat. Tot op tien kilometer rond een windmolenpark hebben vogels last van de turbines waardoor ze worden weggejaagd uit hun natuurlijke leefomgeving.
Vogelsoorten gevoelig voor lawaai en beweging
Natuuronderzoeker Eric Stienen vertelt in een interview met De Morgen wat de grote gevolgen zijn van de plaatsing van windturbines. Vogelsoorten als de roodkeelduiker, de jan-van-gent, de zwarte zee-eend en de zeekoet hebben rustgebieden nodig en zijn gevoelig voor lawaai of beweging. Er zijn rapporten die aantonen dat de concentratie van die soorten merkbaar afneemt tot op tien kilometer van een windmolenpark. Het probleem van verstoringen voor vogels en vogels die hun habitat verliezen is veel groter dan het probleem van aanvaringen. De vogels zoeken andere oorden op, maar de vraag is of er op die andere plek voldoende voedsel en voldoende rust aanwezig is.
Aanvaringen met de wieken
Zeevogels vliegen in het algemeen laag over het water, dus zijn minder gevoelig voor botsingen. Echter is het heel moeilijk om hier wetenschappelijk onderzoek naar te doen, stelt Stienen. Onderzoekers kunnen niet zoeken naar dode vogels, zoals op land. Op land kun je de slachtoffers tellen, maar op zee verdwijnen de vogels in het water.
Aanvaringen met vogels verminderen
Aldus Stienen helpen hogere turbines om aanvaringen met vogels te verminderen. Vogels vliegen daarbij meer onder de wieken door. Echter is het effect van parken met hoge turbines nog niet duidelijk. Deze molens staan verder uit elkaar, waardoor er misschien meer vogels het gebied durven binnenvliegen en dat zou tot meer slachtoffers kunnen leiden.
Om botsingen te vermijden zou het voor roofvogels helpen om één wiek zwart te verven. Echter is het niet duidelijk of dat ook op andere vogelsoorten het gewenste effect zal hebben. Allicht zullen de gevoelige vogelsoorten daardoor nog meer verstoord worden. Dat is het probleem bij het windmolenvraagstuk, stelt Stienen, enerzijds kan een windmolenpark gebouwd worden dat niet zo verstoringsgevoelig is. Dat betekent dat je meer aanvaringsslachtoffers hebt. Andersom kan je ook ervoor zorgen dat alle vogels uit het park wegblijven, maar dan verliezen de vogels een deel van hun habitat.
Bron: De Morgen
Industrieterrein
“Het baart ons ernstige zorgen dat de nog beschikbare ruimte op de Noordzee steeds intensiever gebruikt zal gaan worden, waarbij de Noordzee in rap tempo zal veranderen in een industrieterrein”, stelt Emma Kater van de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid vindt dat de impact van (voorbereidende werkzaamheden voor) grootschalige windenergie op zee onvoldoende wetenschappelijk is onderzocht. Er heerst grote onzekerheid over wat de invloed op het zeeleven en de visstand is, met name op de lange termijn.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater.