Het Britse Departement voor Environment Food & Rural Affairs (DEFRA) heeft drie gebieden in Engelse wateren aangewezen als Highly Protected Marine Areas (HPMAs). HPMA’s zijn gebieden in zee die de bescherming en het volledige herstel van mariene ecosystemen mogelijk moeten maken. Elk aangewezen gebied treed in werking op 5 juli 2023, in lijn met de Marine and Coastal Acces Act 2009.
Vijf kandidaat HPMAs
Vorig jaar hield het Verenigd Koninkrijk een consultatie ronde voor vijf kandidaat HPMAs. Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid heeft hierop gereageerd in overleg met VisNed/PO Urk. De gebieden die kandidaat stonden om gekozen te worden als HPMA waren twee kustlocaties en drie offshore locaties. De kustlocaties zijn Allonbay Bay (gelegen in de Ierse Zee), Lindisfarne (gelegen in de Noordelijke Noordzee). De offshore locaties zijn North East of Farnes Deep (gelegen in de noordelijke Noordzee), Dolphin Head (gelegen in het oostelijk Kanaal) en Inner Silver Pit South (gelegen in de zuidelijke Noordzee). Lees hier meer over de inspraak van de visserijsector op deze consultatie.
Drie aangewezen gebieden
Er zijn door de Britse overheid uiteindelijk 3 gebieden aangewezen, namelijk Allonbay Bay, Dolphin Head en North East of Farnes Deep. Deze drie gebieden treden in werking op 5 juli 2023. Allonbay Bay is een gebied waar de Nederlandse demersale visserij sowieso niet mag vissen. De andere twee gebieden zijn ook voor de Nederlandse demersale visserij vrij waardevol. In de inbreng van de Nederlandse visserijorganisaties was dit ook aangekaart alsook de nodige twijfel die we hebben aangaande het instellen van HPMAs.
Geen rekening met verdringingsproblemen
Voor het instellen van deze HPMAs als instrument voor het handhaven van beleid is geen volledige effectbeoordeling opgesteld, zo vermeldt de officiële bekendmaking van het besluit van het Britse departement DEFRA. De reden hiervoor is dat er geen of geen significant effect op de particuliere, vrijwillige of publieke sector wordt verwacht. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid vindt dit bezwaarlijk gezien de voortdurende uitsluiting van de visserij in een toenemend deel van de Britse wateren. Zowel HPMA gebieden als het bredere overheidsbeleid houden geen rekening met deze bredere verdringingsproblemen op macroniveau. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de visserij. Vissers moeten langer stomen en naar suboptimale gronden voor hun inkomsten. Het is niet voldoende om beschermde gebieden in te stellen met slechts ‘goede intenties’. Een effectbeoordeling is juist hard nodig als het gaat om zulke drastische besluiten.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.