In het kader van het project ‘Discards Overleving Schol, Tong en Tarbot’ (DOSTT) stapte Amerik Schuitemaker van de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid samen met onderzoeker Allard van Mens van Wageningen Marine Research (WMR) aan boord van flyshooter SL-45 ‘Stellar’. De visreis stond in het teken van onderzoek naar de overleving van ondermaatse schol in de flyshootvisserij. Amerik doet verslag van zijn ervaringen vorige week.
Ideale omstandigheden
“In de nacht van maandag 12 juni vertrokken we vanuit IJmuiden om na ongeveer zeven uur stomen het eerste schot te doen”, aldus Amerik Schuitemaker. “Als het aan het weer lag, kon de week al niet meer stuk; vlak zeetje, weinig wind en een aangename temperatuur. Ook al wist ik in grote lijnen hoe de flyshootmethode werkte, het was ontzettend mooi om het hele proces vanaf de brug en het dek te zien. Ook legde schipper Bertus de Boer enthousiast uit wat er zoal bij het flyshooten komt kijken.”
Overleving
Het doel van de visreis was om data te verzamelen over de overleving van ondermaatse schol. Amerik: “Tijdens het verwerken van de vangst verzamelden we per trek aan het einde van de verwerkingsband de ondermaatse schol en beoordeelden we de conditie van iedere verzamelde schol. Vervolgens werd deze schol in overlevingsunits geplaatst waar ze de rest van de week werden gemonitord. Ook maakten we van iedere verzamelde schol een foto met speciale camera’s. Hiermee wordt de computer geleerd om op basis van een foto te kunnen zeggen of een schol wel of niet zal overleven.”. Aan het einde van de reis zijn de overlevingsunits getransporteerd naar Yerseke, waar ze de komende twee weken nog worden gemonitord. Met de verzamelde data hoopt WMR een uitspraak te kunnen doen over de mate van overleving van ondermaatse schol in de flyshootvisserij. Het doel van het onderzoek is het op wetenschappelijk verantwoorde wijze meten van de overlevingskansen van schol-, tong- en tarbotdiscards in de boomkorvisserij en van scholdiscards in de flyshootvisserij. De resultaten kunnen door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), opdrachtgever van het DOSTT-Project, gebruikt worden om te beargumenteren dat de uitzondering op basis van ‘hoge overleving’ op de aanlandplicht verlengd dient te worden.
Zelfredzaam op zee
“De SL-45 richtte zich vooral op het vangen van mul, poon, schar en makreel, maar bij de eerste trekken viel het nog niet mee om de viskisten goed te vullen”, aldus Amerik. “Ook werkte de techniek aan boord niet altijd even goed mee; door een defecte verwerkingsband, een vastlopende vislijn en een haperende lier werd de visserij meerdere keren onderbroken. Het was indrukwekkend om te zien hoe de bemanning de mankementen iedere keer zelf weer oploste of repareerde. Dit laat zien dat je op zee echt zelfredzaam moet zijn en de juiste technische kennis en ervaring moet hebben. Later in de week deden we een aantal mooie schone trekken met makreel, waardoor er aan het einde van de week een mooie vangst op de kade van IJmuiden kon worden gezet.”
Vervolgreizen
De onderzoeksreis met de SL-45 is onderdeel van een serie onderzoeksreizen binnen het DOSTT-project. Binnenkort volgt er nog een onderzoeksreis met de SL-45 en ook neemt de KW-145 vanuit de boomkorvisserij deel aan het project. Ben Scholten en Amerik Schuitemaker zullen vanuit de Nederlandse Vissersbond ook bij deze reizen als opstapper mee gaan. Binnenkort zal er ook in Visserijnieuws aandacht worden besteed aan het DOSTT-project.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vraag naar Amerik Schuitemaker.