Vorige week is in het weekjournaal een artikel verschenen over de Natuurherstelwet die op het randje de stemming in de Europese milieucommissie zou hebben gehaald. De informatie over deze stemming blijkt niet helemaal te kloppen. Er was tijdens de stemming in de milieucommissie geen meerderheid van stemmen voor het verwerpen van de Natuurherstelwet dat onderdeel vormt van Frans Timmermans’ Green Deal.
Blijft spannend
Tijdens de stemming in de milieucommissie van het Europees Parlement werd gestemd over het voorstel om de Natuurherstelwet van Timmermans te verwerpen. Er waren zowel 44 stemmen voor als tegen het verwerpen van de Natuurherstelwet, maar vanwege tijdgebrek en de veelheid aan amendementen (wijzigingsvoorstellen) is de stemming niet afgerond. Een vervolg op deze stemming staat nu gepland op 27 juni a.s. en dan zal ook de eindstem zijn. Als de eindstem ook zou uitkomen op 44-44, betekent dat hetzelfde als een verwerping, omdat er geen meerderheid vóór is. Het voorstel is dus nog zeker niet aangenomen en gaat nu dus nog niet naar de stemming in het hele Europees parlement (plenair). Tot 27 juni blijft het spannend.
Veel kritiek
De Natuurherstelwet stelt onder andere dat in 2030 ten minste 20 procent van de natuur hersteld moet zijn en dienen steden te “vergroenen” door meer bomen en meer daken te beplanten. In het Europees Parlement waren veel partijen tegen de plannen, zo ook in de Milieucommissie. Zo was de grootste fractie, de EVP, tegen het plan. Ze vrezen dat in grote gebieden straks helemaal geen economische activiteiten meer ondernomen kunnen worden. Nederland is het hierover eens. Het kabinet vreest een herhaling van de stikstofcrisis en speelde daarom een leidende rol in de oppositie tegen de plannen. Ook de ECR-fractie is tegen het plan van een Natuurherstelwet. Eerder hadden de Visserijcommissie en de Landbouwcommissie, mede op initiatief van Bert-Jan Ruissen (SGP) van het Europees Parlement al voorgesteld om deze wet naar de prullenbak te sturen.
Nog meer afhankelijk van import
De Natuurherstelwet gaat zeker gevolgen krijgen voor de activiteiten van vissers (en boeren). De European Association of Fish Producers Organisations (EAPO) meldt dan ook in haar persbericht dat de Natuurherstelwet de successen die behaald zijn door het visserij- en milieubeleid tegenspreekt en de EAPO pleit daarom voor een afwijzing van de wet in haar huidige vorm. Eerst bestaande wetgeving volledig implementeren alvorens aan te vullen met nieuwe wetgeving. Dit zou op elkaar aan moeten sluiten. Daarnaast ontbreekt het aan een sociaal-economisch effectbeoordeling als wetenschappelijke onderbouwing voor het wetsvoorstel. De enige impact die nu bekend is, is dat deze wet zal leiden tot het verder krimpen van de visgronden. Met deze wet zou Europa nog meer afhankelijk worden van de import van vis, terwijl het de voedselzekerheid van de EU verder doet afnemen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.