Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid krijgt de afgelopen periode veel vragen van vissers over een toekenning van inbreukpunten in relatie tot het aanvragen en/of (gedeeltelijk) moeten terugbetalen van subsidies. Zoals bekend zijn er dit jaar diverse subsidieregelingen gepubliceerd waar de visserijsector gebruik van kan maken, zoals de Overbruggingsregeling en de BAR-regelingen. Vissers die recent één of meer ernstige inbreuken op het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) hebben begaan en daarvoor punten toegekend hebben gekregen, kunnen problemen ervaren bij het aanvragen of het moeten terugbetalen van subsidies.
Inbreukpunten bij ernstige inbreuk op het GVB
Wanneer een visserijbedrijf de regels van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) overtreedt, kan er sprake zijn van een ernstige inbreuk, waarvoor inbreukpunten worden toegekend. Welke overtredingen van het GVB als ‘ernstige inbreuken’ worden aangemerkt waarvoor inbreukpunten worden toegekend, is opgenomen in de Beleidsregel ernstige inbreuken GVB 2020.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt zowel bij welke visserijbedrijven één of meer ernstige inbreuk(en) heeft begaan, als de inbreukpunten die zijn opgelegd. Wanneer er sprake is van een ernstige inbreuk op het GVB en er punten worden toegekend, ontvangen vissers daarover een brief van RVO. Vissers die niet (meer) weten of ze inbreukpunten opgelegd hebben gekregen, kunnen navraag doen bij RVO.
Zijn er inbreukpunten toegekend, als gevolg van een ernstige inbreuk op het GVB, dan kan dit gevolgen hebben voor het aanvragen van subsidies en/of het (gedeeltelijk) terug moeten betalen van reeds ontvangen subsidies.
Uitsluiting voor aanvragen subsidies
Wanneer er inbreukpunten zijn toegekend aan een visserijbedrijf en/of aan een visser, kan dit tot gevolg hebben dat het bedrijf en/of de betreffende visser voor een bepaalde periode wordt uitgesloten voor het doen van aanvragen van subsidies. Deze uitsluitingsperiode start op de datum van de brief van RVO waarmee de inbreukpunten zijn toegekend. Hoelang men uitgesloten wordt voor subsidies is afhankelijk van het soort ernstige inbreuk dat is vastgesteld en het totaal aantal opgelegde inbreukpunten. De minimale uitsluitingsperiode bedraagt in ieder geval 12 maanden.
Daarnaast hangt de mogelijke uitsluitingsperiode af van het fonds van waaruit de subsidies beschikbaar worden gesteld. Stelregel is dat wanneer er een ernstige inbreuk is vastgesteld waarvoor inbreukpunten worden toegekend, het betreffende visserijbedrijf en/of de betreffende visser voor minimaal 12 maanden wordt uitgesloten van de mogelijkheid om subsidies aan te vragen. Het maakt daarbij niet uit hoeveel inbreukpunten er in totaal zijn opgelegd. Voor 2 categorieën ernstige inbreuken geldt een uitzondering binnen het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF), waarbij wel naar inbreukpunten gekeken wordt, te weten:
- Het gebruik van een vistuig dat verboden is of niet voldoet aan de regels;
- Het niet houden aan de verplichte registratie en rapportage van de vangstgegevens, of andere gegevens die met de vangst te maken hebben.
Voor bovenstaande ernstige inbreuken wordt per geval 3 inbreukpunten opgelegd. Bij bovenstaande inbreuken wordt een visserijbedrijf en/of visser vanaf 9 punten in totaal, uitgesloten van het ontvangen van subsidie en zullen subsidieaanvragen worden afgewezen.
(Gedeeltelijk) terugbetalen reeds ontvangen subsidie
Als een visserijbedrijf of visser subsidie heeft aangevraagd of reeds subsidie uitbetaald heeft gekregen en vervolgens een ernstige inbreuk begaat waarvoor inbreukpunten worden opgelegd, kan dit ook gevolgen hebben. Wanneer er subsidie is aangevraagd maar nog niet is uitbetaald, kan de subsidieaanvraag worden afgewezen of het aangevraagde subsidiebedrag naar rato worden verlaagd, als aan het visserijbedrijf of de visser na het indienen van de subsidieaanvraag inbreukpunten worden opgelegd.
In geval er al subsidie is uitbetaald aan een visserijbedrijf en/of visser, is er in de meeste gevallen sprake van het in stand moeten houden van de activiteit of investering waarvoor de subsidie is toegekend Deze instandhoudingsperiode geldt vaak voor 5 jaar. Als er gedurende deze 5 jaar inbreukpunten worden toegekend aan het visserijbedrijf en/of de visser, kan dit betekenen dat de uitbetaalde subsidie gedeeltelijk wordt teruggevorderd.
Informatie op de website van RVO
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op haar website voor de verschillende subsidiefondsen, zoals het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) en het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF) de spelregels opgenomen aangaande de mogelijke gevolgen voor het aanvragen en/of (deels) terug moeten betalen van subsidie, als gevolg van toekenning van inbreukpunten.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen of Egbert van der Tuin.