Het VK is consultaties gestart over verschillende visserijbeheerplannen die van toepassing zijn op specifieke soorten of visgebieden. Elk van deze plannen kende een online consultatieperiode. De European Association of Fish Producers Organisations (EAPO), waar de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid onderdeel van uitmaakt, heeft namens de EAPO-leden inspraak geleverd op de meest relevante visserijbeheerplannen die op de Europese visserij van toepassing zijn. Meer over de online consultaties over verschillende visserijbeheerplannen in het VK is hier te lezen.
Inspraak op Engelse visserijbeheerplannen
Na de Brexit heeft het VK de Fisheries Act 2020 gepubliceerd. Deze wet biedt het raamwerk voor het beheer van de Britse visserij als onafhankelijke kuststaat. In de Britse Visserijwet is een bepaling opgenomen voor de publicatie van visserijbeheerplannen (FMP’s), die van toepassing kunnen zijn op specifieke soorten of visgebieden. Elk van deze plannen zal een online consultatieperiode kennen, waarin belanghebbenden hun mening kunnen geven. De EAPO heeft online inspraak geleverd op consultaties die erg belangrijk zijn voor onze vloot. De lijst met visserijbeheerplannen is hier te lezen.
Input EAPO op consultatie ‘hervorming van het discardplan’
In de aanpak van een hervorming van het discardplan in het VK benadrukt de EAPO het belang van een gecoördineerde en geharmoniseerde aanpak als het gaat om teruggooi. Europese en Britse vissersvaartuigen vissen vaak in elkaars wateren. Het hebben van twee uiteenlopende systemen waaraan moet worden voldaan bij het oversteken van de grens tussen EU en VK wateren zal desastreus zijn om te implementeren en te controleren, zowel voor vissers als voor controleorganen.
Ook meldt de EAPO dat ze het niet eens is met de aanpak om aanpassingen van het vistuig verplicht te stellen voor alle vaartuigen die in een bepaalde visserij actief zijn. Het doel is om teruggooi te verminderen, niet om aanpassingen aan het vistuig door te voeren. Als aanpassingen aan het vistuig verplicht worden gesteld, zou dit de mogelijkheden voor vissers beperken om nieuwe aanpassingen te ontwikkelen die beter zouden kunnen werken dan verplichte aanpassingen. Het instellen van prikkels zoals het wijzigen van de vangstadministratie of door het instellen van een teruggooipreventieheffing zou effectiever zijn. Bovendien onderstreept de EAPO nogmaals dat harmonisatie met EU-wetgeving van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat de aanlandplicht en de hervorming van het discardplan werkbaar zijn voor vaartuigen die in beide gebieden vissen.
Verder is de EAPO van mening dat de vrijstellingen binnen het discardplan moeten worden voortgezet. Ook is het van belang dat deze in lijn zijn met de vrijstellingen in de EU. Het handhaven van de huidige vrijstellingen is de beste manier om te voorkomen dat de implementatie van de aanlandplicht onwerkbaar wordt. Tot slot adviseert de EAPO dat het teruggooiverbod volledig wordt afgeschaft en vervangen door een meldingsverplichting van de teruggooi van discards.
Input EAPO op consultatie ‘elektronische bewaking op afstand (REM)’
EAPO-leden zouden graag zien dat het Verenigd Koninkrijk ook dit op een gecoördineerde manier met de EU aanpakt. Deze geharmoniseerde aanpak zou ons in staat stellen van fouten te leren en deze te gebruiken als kansen voor verbetering, in plaats van ze te herhalen. De EAPO benadrukt dat elektronische monitoring op afstand nog niet volledig operationeel is voor implementatie aan boord van vissersvaartuigen. Het is een uitdaging gebleken om het gebruik van CCTV als controlemiddel te implementeren. Hoge operationele kosten, moeilijk te onderhouden en te repareren, data-eigendom en privacywetten zijn belangrijke kwesties die moeten worden aangepakt voordat implementatie verplicht wordt gesteld. Dit is lastig omdat de last van de implementatie van REM vaak in de handen van de vissers wordt gelaten. Omdat schepen vaak zowel in de wateren van de EU (Europese Unie) als in de wateren van het Verenigd Koninkrijk (Verenigd Koninkrijk) vissen, wil EAPO het belang benadrukken van een gecoördineerde aanpak tussen de EU en het VK om de administratieve en economische lasten van de implementatie van verschillende REM-maatregelen te beperken, evenals een gecoördineerde aanpak van het tijdschema voor de implementatie.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.