Op 7 februari is de eerste glasaal van het seizoen gevangen voor onderzoeksdoeleinden. Deze ‘babypaling’ zwom via de vispassage van Gemaal Halfweg richting de boezem van Rijnland en kwam zo in de monitoringsfuik terecht. Ook in 2020, 2022 en 2023 waren de eerste meldingen op deze locatie. De vangst markeert de start van de jaarlijkse intrek van paling vanuit zee naar het zoete water en de start van de glasaalmonitoring.
Monitoring bij vispassages
Ieder voorjaar komt de glasaal na een lange reis van zesduizend kilometer aan in de Noordzee en wil naar zoet water om daar verder op te groeien. Om die reden heeft het Hoogheemraadschap van Rijnland in 2013 een vispassage geopend om glasaal en soorten als driedoornige stekelbaars meer mogelijkheden te bieden. Van januari tot juli wordt met een fijnmazige fuik gemonitord hoe goed de vispassage werkt en hoe het gaat met de doelsoorten. Dit gebeurt op deze locatie ongeveer twee keer per week door beroepsvisser Piet Ruijter in opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland en Rijkswaterstaat.
Monitoring langs geheel Nederlandse kust
Naast Halfweg wordt er in Nederland op veel meer plekken gemonitord. Dat gebeurt om trends voor onder andere glasaal op te stellen en te kijken waar vismigratiemogelijkheden kunnen worden verbeterd. Op meer dan veertig locaties, waaronder Halfweg, vindt kruisnetmonitoring door vrijwilligers plaats, onder coördinatie van RAVON.
Doel van de monitoring
Het doel van deze monitoring is allereerst het herstel en de verbetering van migratieroutes. Daarnaast wordt verzamelde data van de monitoring ook gebruikt om de kennis over glasaalintrek te versterken en te vergroten. Hierdoor kunnen ook belanghebbenden zoals beleidsmakers, visserijsector, wetenschap en natuurorganisaties beter met elkaar in gesprek en doelgerichter samenwerken.
Monitoring van belang
Voorzitter Johan K. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond: “Deze monitoring is heel goed om in kaart te brengen waar de blokkades voor intrek zitten en waar de kansen en mogelijkheden voor intrek worden vergroot. Dat is in het belang van de soort en ook de diversiteit. Nederland is wereldwijd bekend door het bouwen van dijken en sluizen plus gemalen, maar na jaren pompen weten we ook welke prijs dit met zich meebracht. Nederlanders willen uiteraard graag droge voeten, maar de beroepsvissers op de binnenwateren (en dus de visstand) zijn daar nooit echt beter van geworden. Daar wordt nu dus anders over gedacht”.
BRON: NATURE TODAY
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.