Onderzoekers van Wageningen Marine Research, Sportvisserij Nederland en het Nederlands Instituut voor Ecologie hebben de afgelopen jaren samen onderzoek gedaan naar het ecologisch functioneren van de recent aangelegde natuureilandengroep Marker Wadden. Uit een drietal wetenschappelijke artikelen blijkt dat verschillende soorten vissen de eilanden aantrekkelijk vinden.
Marker Wadden is een eilandengroep die sinds 2016 wordt aangelegd in het Markermeer. Tijdens een onderzoeksprogramma wordt onderzocht hoe het gebied zich op en rond de nieuw gevormde eilanden zich ontwikkelt en wordt benut door onder meer vissen en vogels. De nieuw aangelegde, ondiepe oeverzones moeten op verschillende manieren het Markermeer ecologisch herstellen. De eilanden van de Marker Wadden zijn aangelegd als ringdijken van zand uit de diepere ondergrond van het Markermeer. De ontstane compartimenten zijn opgevuld met voedselrijk sediment en slip afkomstig van voormalige zeeafzettingen in de bovenlaag van de bodem van het Markermeer.
Opgroeigebieden en kraamkamer
De beschut gelegen oeverzones blijken belangrijke opgroeigebieden voor jonge vissen en bieden voedsel en goede opgroeikansen. Daarnaast dient het voor veel soorten vissen als een ideale kraamkamer. De oevers van het Markermeer bestaan vooral uit steile, harde oevers van stortsteen en basaltblokken waar wind en golfslag vrij spel hebben. De aanleg van de Marker Wadden betekent dus een forse toename van de hoeveelheid zachte oevers: ondiepe oeverzones met een geleidelijke overgang van water naar land.
Volwassen vissen ook belangstelling voor nieuwe leefgebieden
Ook zagen de onderzoekers dat volwassen vissen gebruik maken van de nieuwe Marker Wadden. Onderzoek aan met zenders uitgeruste volwassen vissen toont aan dat de archipel naast paaigebied ook belangrijk foerageergebied is. Voor bodemfauna-etende soorten als blankvoorn en brasem nam het belang van die gebieden echter af in de loop van de zomer. Deze vissoorten verspreiden zich dan over het gehele Markermeer. Voor roofvissen als baars en snoekbaars bleven de ondiepe wateren tussen de eilanden jaarrond aantrekkelijk vanwege de grote hoeveelheden jonge vis in de ondieptes. Ook benutten veel vissen regelmatig de dertig meter diepe zandwinputten die door de aanleg van de Marker Wadden ontstaan zijn, maar onduidelijk is nog of ze daar rust, veiligheid of voedsel zoeken.
Wetenschap en visserij verbinden
Johan K. Nooitgedagt (voorzitter): “Het zou zeer interessant zijn wanneer wetenschappers (of hun medewerkers) een kwalitatieve enquête zouden houden onder de beroepsvissers op het IJsselmeer die daar veel vissen of hebben gevist. Deze mensen hebben de ervaring van het verleden zonder de Markerwadden (feitelijk een nul-meting) en de hedendaagse ervaringen met de visserij en visstand aldaar. Daar zou best eens een leerzaam resultaat uit kunnen komen wat ook extra verbinding geeft met de wetenschap. Theorie en praktijk komen dan bij elkaar en dat is volgens mij winst”.
BRON: NATURE TODAY
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.