Begin dit jaar publiceerde dr. Pim G. Boute het laatste hoofdstuk van zijn promotieonderzoek naar de effecten van elektrische stimulatie op mariene organismen. De bevindingen van zijn onderzoek plaatste hij in dit hoofdstuk in een bredere context en onderzocht of de elektrische velden van het pulstuig invloed hebben op vissen die zich buiten bereik van de netten bevinden.
Veldsterktes
Onderzoek heeft bewezen dat het pulstuig op het gebied van bijvoorbeeld ecologische impact, brandstofgebruik en selectiviteit een veelbelovend alternatief is voor de boomkor. Echter was er de zorg dat de lage veldsterktes van het pulstuig zich tot ver buiten het net uitstrekt en mogelijk ook vissen buiten de netten beïnvloedt. Hoge veldsterktes zijn alleen zeer dichtbij de elektroden te vinden en het is onwaarschijnlijk dat deze gevolgen hebben voor vissen buiten het net. Lagere veldsterktes kunnen echter tot ver buiten de netten reiken en mogelijk grote gedragsveranderingen veroorzaken bij vissen.
Meten is weten
In het onderzoek werd van 5 vissoorten – zeebaars, tarbot, tong, hondshaai en stekelrog – bijgehouden hoe ze reageerden op verschillende elektrische veldsterktes. Deze soorten vertegenwoordigen rondvissen en platvissen, maar ook bijvangst- en doelsoorten van de pulskorvisserij, en komen voor in gebieden die door pulsschepen kunnen worden bevist. Ook zijn hondshaai en stekelrog mogelijk gevoeliger voor elektrische velden, omdat deze vissoorten elektrische velden op grote afstand van de bron kunnen waarnemen en zo voedsel kunnen opsporen.
Impact onwaarschijnlijk
Conclusie van het onderzoek is dat de reactie van vissen op de elektrische pulsen grotendeels beperkt blijven tot het pad van het pulstuig en nauwelijks buiten het net reikt. Ook zijn hondshaai en stekelrog niet gevoeliger voor de elektrische pulsen. Vermoedelijk is de frequentie van de elektrische pulsen te laag voor hondshaai en stekelrog om waar te nemen.
Wederom positief bewijs
“Het onderzoek van Boute kan op de inmiddels grote stapel met wetenschappelijke bewijzen dat vissen met het pulstuig een zeer goede vistechniek is die een oplossing biedt voor een breed scala aan uitdagingen in de visserij”, geeft Amerik Schuitemaker aan. “De Nederlandse Vissersbond blijft zich daarom inzetten om pulsvisserij weer bespreekbaar te maken in Europa. Dat is niet gemakkelijk, maar door samen met andere lidstaten in gesprek te blijven en goede afspraken te maken, vertrouwen we erop dat er voor pulsvisserij een toekomst is.”
>> Het volledige wetenschappelijke artikel is HIER te vinden.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Amerik Schuitemaker.