In het IJsselmeergebied wordt op verschillende manieren gevist op aal (paling). Een methode is het vissen met hoekwant. Om de effecten van het vissen met hoekwant op vogels in kaart te brengen, starten de provincies* rond het IJsselmeer dit jaar een onderzoek. De visserijsector, natuurorganisaties, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken mee aan het onderzoek. Het onderzoek duurt één visseizoen: van april tot september 2024.
Natura 2000-beheerplan
Aanleiding voor dit onderzoek is het verlengen van het Natura 2000-beheerplan voor het IJsselmeergebied met zes jaar. In dit beheerplan is een aantal vrijstellingen opgenomen voor activiteiten op en rond het IJsselmeer. Voor verschillende vormen van visserij is dat ook het geval. Dit betekent dat voor deze activiteiten geen vergunning aangevraagd hoeft te worden.
Om de vrijstellingen te kunnen verlengen, moet vooraf uitgesloten worden dat er significant negatieve effecten zijn op beschermde Natura 2000-soorten zoals de aalscholver en visdief. Voor aalvissen met hoekwant is dat op dit moment niet uit te sluiten. Daarom kan de vrijstelling niet worden verlengd. Voor de andere vormen van aalvisserij is dit wel uit te sluiten en blijven de vrijstellingen gelden.
Met het onderzoek wordt gekeken in welke mate er slachtoffers vallen onder de vogels door de hoekwantvisserij op aal. Dat is belangrijk om te weten, omdat er voldoende vogels van een bepaalde soort moeten zijn om een gezonde populatie in Nederland te behouden.
Wat eraan vooraf ging
Sinds het najaar van 2023 lopen er gesprekken tussen RWS en de PO IJsselmeer over de verlenging van het Beheerplan IJsselmeergebied 2017-2023. De PO is hierin geattendeerd op bezwaren van een NGO over vogelslachtoffers in de aalvisserij en dan met name de hoekwantvisserij. De PO heeft alle medewerking verleend om een zo helder mogelijk beeld te schetsen van de aalvisserij op het IJssel- en Markermeer. Samen met RWS is afgesproken om afspraken te maken over onderzoek naar vogelslachtoffers tijdens de aalvisserij. De PO heeft de leden hiervan op de hoogte gesteld. Als reactie hierop hebben alle hoekwantvissers kenbaar gemaakt graag te willen meewerken aan een onderzoek naar vogelslachtoffers gedurende het eerste jaar van het nieuwe beheerplan. De PO was in de veronderstelling dat alle betrokken partijen hier mee tevreden zouden zijn en had er alle vertrouwen in dat een onderzoek naar vogelslachtoffers in de hoekwantvisserij zou aantonen dat de hoekwantvisserij op het IJssel- en Markermeer geen negatieve impact heeft op de vogelstand.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO IJsselmeer, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Ruben van Beek, Johan Nooitgedagt of Jacob Snoek.
* provincies Fryslân, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Overijssel