Per 1 april 2024 start de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) met het bestuurlijk afdoen van een aantal overtredingen van de Visserijwet 1963. In overleg met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het Openbaar Ministerie (OM) wordt de invoering van het bestuurlijke boetenstelsel door de NVWA in stappen uitgevoerd. De regels die vissers moeten naleven wijzigingen niet. Het enige dat wijzigt is dat een overtreding van de Visserijwet voortaan met een bestuurlijke boete kan worden bestraft.
Welke overtredingen vallen onder het bestuurlijke boetenstelsel?
Per 1 april 2024 vallen onderstaande overtredingen onder het bestuurlijke boetenstelsel:
- Binnenvisserij: alle overtredingen.
- Kustvisserij: Alle overtredingen
- Zeevisserij: overtredingen van de Beleidsregel ernstige inbreuken GVB 2020, artikel 8, eerste lid, onderdelen d en e.
-
- Overtreding van de logboekverplichting.
- Overtreding van de weegverplichting.
-
Naast de bestuurlijke boete blijven de last onder bestuursdwang, last onder dwangsom en het puntenstelsel bestaan. Ook de mogelijkheid voor de NVWA-inspecteur om overtredingen aan het OM voor te leggen in verband met mogelijke strafrechtelijke vervolging blijft bestaan.
Achtergrond
Op 2 september 2022 is een Wet tot wijziging van de Visserijwet 1963 in verband met de invoering van de bestuurlijke boete gepubliceerd. Artikel 54c van Visserijwet 1963 geeft de Minister van LNV de mogelijkheid een bestuurlijke boete op te leggen.
Op 12 december 2023 is het Besluit Bestuurlijke Boete Visserijwet 1963 gepubliceerd. Hierin worden regels gesteld over de hoogte van de bestuurlijke boete die voor categorieën van overtredingen kan worden opgelegd. Hierbij is de hoogte van de boete afhankelijk van de soort overtreder. Grote vissersvaartuigen krijgen een hogere boete dan sportvissers en kleine vissersvaartuigen.
Op 8 maart 2024 is de Regeling Bestuurlijke Boete Visserijwet 1963 gepubliceerd, hierin wordt vervolgens per overtreding uitgewerkt welke boete wordt opgelegd. Daarnaast is op 8 maart 2024 ook de Beleidsregel ernstige inbreuken GVB 2020 gepubliceerd.
Beleidsregel ernstige inbreuken GVB 2020
Aanvullend op de invoering van de bestuurlijke boete zal de Beleidsregel ernstige inbreuken GVB 2020 ook wijzigen per 1 april 2024. Hierover is vorige week in het weekjournaal een uitgebreid artikel verschenen, omdat dit ook gevolgen kan hebben voor de aanvraag van subsidies. De lijst met ernstige inbreuken is dusdanig uitgebreid dat een ernstige inbreuk in de kottervisserij helaas geen zeldzaamheid is. Zo is in de wijziging van de Beleidsregel het zonder toestemming van de NVWA uit hebben staan of niet operationeel hebben van het Automatisch Identificatie Systeem (AIS) of het satellietvolgsysteem (VMS) als ernstige inbreuk gekwalificeerd (3 punten). Ook het verstoren van het AIS of de werking daarvan zonder toestemming van de NVWA leidt tot een ernstige inbreuk. Dit sluit aan bij de Europese regels die hierover op 20 december 2023 zijn gepubliceerd en deels per 9 januari 2024 gelden.
Regeling bestuurlijke boete Visserijwet 1963
Voor de overtredingen die middels een bestuurlijke boete worden afgedaan en die ook kunnen kwalificeren als ernstige inbreuk, worden de criteria voor de bepaling van een ernstige inbreuk opgenomen in de Regeling bestuurlijke boete Visserijwet 1963. In de Beleidsregel ernstige inbreuken GVB 2020 vervallen deze criteria en wordt volstaan met een verwijzing naar de Regeling.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.