Op 6 juni 2024 worden er verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Dat gebeurt eens in de vijf jaar. In de aanloop naar deze verkiezingen lanceert de Nederlandse Vissersbond elke week een artikel om uit te leggen waarom er Europese verkiezingen zijn, hoe de Europese verkiezingen werken, waar je op kan stemmen en waarom het zo belangrijk is om 6 juni naar de stembus te gaan. In dit artikel eerst uitleg waarom er een Europese verkiezing is.
Verkiezingen voor Europees Parlement
Tijdens de Europese verkiezingen kiezen de burgers van de landen van de Europese Unie hun vertegenwoordigers als leden van het Europees Parlement (EP-leden). Het Europees Parlement is het enige rechtstreeks verkozen transnationale parlement ter wereld. De leden van het Europees Parlement vertegenwoordigen de belangen van de EU-burgers op Europees niveau.
Aantal zetels per land
Het Europees Parlement bestaat maximaal uit 751 leden, waarvan 1 voorzitter. Sinds de Brexit zijn er 705 leden. In juni worden 720 leden gekozen. De leden worden als volksvertegenwoordigers rechtstreeks gekozen door de inwoners van de 27 lidstaten van de Unie. Nederland krijgt bij de verkiezingen 31 zetels te verdelen. Het aantal zetels per land wordt voor elke Europese verkiezing vastgesteld. Bij de zetelverdeling wordt rekening gehouden met de bevolkingsgrootte van de lidstaten en met de behoefte aan een minimale vertegenwoordiging van Europese burgers uit kleinere landen. Het minimum aantal zetels per land is zes en het maximum is 96. Duitsland bijvoorbeeld is het land met het maximaal aantal zetels van 96.
Bevoegdheden van het Europees Parlement
Het Europees Parlement deelt samen met de Raad van de Europese Unie de wetgevende macht van de EU. Bij de gewone wetgevingsprocedure moet het Parlement samen met de Raad beslissen over een voorstel van de Europese Commissie. Ook keurt het Parlement de EU-begroting goed en controleert hoe het geld wordt besteed. Het kiest ook de voorzitter van de Europese Commissie, benoemt haar commissarissen en houdt hen ter verantwoording.
Veel zeggenschap
Europa heeft op verschillende beleidsterreinen veel te bepalen. Denk aan de Europese Green Deal en zaken als het verbieden van bestrijdingsmiddelen, stimuleren van schoner verkeer en het verlenen van (visserij)subsidies. Andere belangrijke beleidsterreinen zijn immigratie en defensie. Het allergrootste punt in de Europese Unie is de eenheid, of andersom, de verdeeldheid tussen lidstaten. En naarmate de nationalistische agenda van landen toeneemt, groeit ook de verdeeldheid.
Allianties in het Europees Parlement
In het Europese parlement worden nationale partijen vertegenwoordigd door zogenoemde allianties. Een alliantie is een Europese partij, of misschien kun je het meer zien als een familie, waaraan nationale partijen van lidstaten zich verbinden. Dit zijn de Nederlandse partijen die zich aan een alliantie hebben verbonden:
- Europese Volkspartij (EV): CDA, ChristenUnie
- Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten: PvdA
- Renew Europa: VVD, D66
- Groenen / Vrije Europese Alliantie: GroenLinks
- Europese conservatieven en hervormers: JA21, SGP
- Identiteit en democratie: PVV
- Linkse fractie: Partij vd Dieren
- Van BBB en NSC is nog niet bekend bij welke groepering ze zich aansluiten, of dat ze onafhankelijk blijven.
Over deze verschillende allianties/families volgende week meer.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.