Uit berichtgeving in het NRC blijkt dat de overheid exclusief voor Schiphol een versoepeling van de stikstofregels heeft toegepast. Dit valt in de Tweede Kamer niet goed en veel partijen vragen om opheldering. Minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, heeft ondanks een negatief advies van één van haar hoogste ambtenaren de stikstofregels voor Schiphol afgezwakt. Schiphol kon hierdoor in september makkelijker een natuurvergunning verkrijgen. NSC, BBB, CDA, D66 en SGP gaan Kamervragen indienen naar aanleiding van de berichtgeving.
Meten met twee maten
De partijen verwijten de minister dat zij met twee maten meet. Het kabinet beloofde de duizenden (boeren)bedrijven te helpen bij het verkrijgen van een juiste vergunning. Echter zijn slechts 6 van de 1.800 boerenbedrijven gelegaliseerd. Bedrijven moeten vanaf 1 januari 2025 aan de regels voldoen en in het ergste geval riskeren zij hun bedrijf te moeten sluiten. Voor de vissers geldt precies hetzelfde: veel onzekerheid en ergernis terwijl er wel geïnvesteerd moet worden en de tijd vooral verder tikt, onder druk van de natuur- en milieuorganisaties, om een geldige vergunning te krijgen.
Andere spelregels voor Schiphol
Schiphol kocht negen stoppende boerenbedrijven op om zo zijn eigen stikstofuitstoot te compenseren. Volgens Europese wetgeving kunnen stikstofrechten van gestopte (boeren)bedrijven alleen gebruikt worden voor een nieuwe vergunning als de ruimte niet nodig is om kwetsbare natuur te herstellen of in stand te houden. Voor Schiphol besloot de minister die eis naast zich neer te leggen.
Kamervragen en debat zal volgen
NSC, BBB, CDA, D66 en SGP gaan Kamervragen indienen, omdat zij het oneerlijk vinden dat Schiphol wel een vergunning kreeg en daarbij gebruik kon maken van soepeler regels. Daarnaast heeft NSC ook een debat aangevraagd. GroenLinks-PvdA wil de vergunning voor Schiphol ook uitgebreid aan de orde stellen in een Kamerdebat. Ook vanuit LTO, de boerenbelangenorganisatie, is boos gereageerd op het bericht en vinden het onacceptabel dat de minister gebruik maakt van een ongelijke behandeling.
Voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, Johan K. Nooitgedagt: “Het is toch niet gepast dat alles rechtgezet moet worden via de Tweede Kamer? Het lijkt er min of meer op dat er een apart Ministerie moet komen voor ‘Integer Regeren’. Ik vind het heel logisch wanneer mensen hun hoofd schudden wanneer dit soort kwesties in de krant komen. Ontoelaatbaar en het lijkt wel steeds erger te worden. We zullen blijven vechten dat ook de vissers op een eerlijke en aanvaardbare manier een vergunning zullen krijgen”.
BRON: NRC
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.