In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024 lanceert de Nederlandse Vissersbond elke week een artikel om uit te leggen waarom er Europese verkiezingen zijn, hoe de Europese verkiezingen werken, waar je op kan stemmen en waarom het zo belangrijk is om 6 juni naar de stembus te gaan. In het vierde deel van deze reeks meer uitleg over de politieke speerpunten voor visserij van VVD, D66, BBB en NSC.
VVD
Volgens de VVD neemt de visserij een vaste plaats in als onderdeel van een duurzaam voedselsysteem. Daarom verdienen vissers de ruimte om op een verantwoorde manier gebruik te maken van de zeeën. Daarbij schrijft de VVD in haar verkiezingsprogramma dat ze op zoek gaan naar alternatieven voor regels die de sector nu onder druk zetten, zoals cameratoezicht en aanlandplicht. Tegelijkertijd wenst de VVD dat de schaal-, schelpdier- en zeewiersector meer ruimte krijgen om een belangrijke rol te pakken in de eiwittransitie en het verdienvermogen van Europa.
Verder schrijft de VVD meer algemeen in haar verkiezingsprogramma dat boeren en andere ondernemingen die actief zijn in de voedselketen, behoefte hebben aan langetermijnbeleid en -perspectief. In het belang van een schone leefomgeving worden bestaande afspraken rondom doelen op water, bodem en natuur gerespecteerd en behaald, maar wel op de manier die de lidstaten en haar boeren het beste past – met waarborgen voor toekomstige generaties.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van de VVD.
D66
De D66 wil dat het voedselsysteem op de schop gaat. Voor visserij betekent dit dat er in een schone en gevarieerde natuur alleen toekomstperspectief is voor duurzame visserij. Daarbij kiest de D66 voor verantwoorde vangstquota en het blijven registreren van bijvangst. Het verbod op pulsvisserij wil D66 terugdraaien en in de Europese Unie samen oppakken. D66 stimuleert innovatieve vismethoden met weinig dierenleed en bodemverstoring. Daarom wil D66 subsidies en belangstingvrijstellingen voor visserschepen en scheepsbrandstof afbouwen en vervangen door subsidies voor dier- en natuurvriendelijke vistechnieken en duurzame viskweek.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van de D66.
BBB
De BBB besteed in haar verkiezingsprogramma veel aandacht aan visserij. De BBB wil dat de Europese Unie het visserijbeleid terugbrengt naar de kernopgave. De Europese wateren moeten open blijven voor de visserij om bij te dragen aan de voedselvoorziening. Visgronden worden in de door BBB voorgestelde Food 2050-strategie dan ook beschermd.
Ook vindt de BBB dat het van cruciaal belang is dat de visserijsector perspectief krijgt, zodat toekomstige generaties kunnen blijven vissen. BBB streeft daarom naar hervormingen die de Europese visserij ondersteunen en een goede balans bieden tussen economische belangen, milieu en natuurbehoud. BBB pleit voor beleid dat zowel traditionele als innovatieve visserij ondersteunt en dat gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. Bovendien pleit BBB voor meer maatwerk en samenwerking met de visserijsector bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Tot slot zal er meer ruimte moeten zijn voor nationale uitwerking van visserijbeleid, gezien de verschillen tussen de visserijsectoren in de diverse lidstaten.
De BBB zal in het Europees Parlement pleiten voor een herziening van de aanlandplicht, die momenteel meer problemen veroorzaakt dan oplost. Ook zet BBB zich in om de pulsvisserij zo snel mogelijk weer toe te staan in Europese wateren, met name op de Noordzee, om zo een cruciale stap te zetten in het waarborgen van duurzaamheid en selectiviteit in de Europese visserij.
BBB is tegen een algeheel verbod op bodemberoerende visserij, zoals de Europese Commissie deze heeft afgekondigd in haar Marine Action Plan.
BBB vindt ook dat geïmporteerde visproducten moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van gezondheid en voedselveiligheid, om er voor te zorgen dat ze voldoen aan dezelfde normen als die waaraan Europese vissers moeten voldoen.
BBB wil dat vissers in de toekomst langjarige zekerheid op het gebied van visquota wordt geboden, waarbij de maximaal duurzame opbrengst (MSY), binnen ecologische grenzen, wordt gehanteerd in de Noordzee en andere Europese wateren.
BBB wil ook de regeldruk dusdanig verminderen dat vissers weer in vrijheid hun werk kunnen doen, op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen.
Tot slot wil de BBB een onmiddellijke stop op de bouw van windparken in de Noordzee. De parken die al gebouwd zijn moeten toegankelijk worden gemaakt voor de vissers. Ook dient er onderzoek te worden gedaan naar schade die de parken toebrengen aan de natuur en de visstand.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van de BBB.
NSC
In het compacte verkiezingsprogramma van NSC staat dat zij is voor een sterke visserij in Nederland en bescherming wil van de bestaande vloot. NSC is ook voor innovatie in de visserij, waaronder pulsvisserij, die zowel ecologisch als voor het dierenwelzijn een verbetering is.
>> Klik hier voor het volledige Europese verkiezingsprogramma van NSC.
Waarom stemmen?
De Europese Unie haar standpunten zijn heel erg belangrijk voor de beroepsvisserij, omdat juist daar de meeste regels worden gemaakt voor de visserij. Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, adviseert daarom met klem: “Elke stem van een visser telt in de Europese Unie. Door niet te stemmen, verlies je niet alleen je stem, maar ook de kans om invloed uit te oefenen op de regels die onze beroepsvisserij bepalen. Jouw stem is de kracht waarmee we het beroep visser beschermen en vormgeven voor de toekomst. Dus, visserman, laat je stem horen en beïnvloed de koers van onze visserijsector. Niet stemmen is simpelweg geen slimme keuze voor de toekomst van ons vak. Lees vooral de partijprogramma’s, focus op het woord visserij, en probeer ook eens een stemwijzer te gebruiken.”
Vorige en volgende week
Volgende week wordt uitgelegd waarom belanghebbenden in de visserijsector naar de stembus moeten gaan en hoe je iemand anders kan machtigen om voor je te laten stemmen. Vorige week kon u meer lezen over de politieke speerpunten voor de visserij van de partijen ChristenUnie, CDA, PVV en PvdD. Klik hier om dit artikel terug te lezen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.