Contigentbeheer

Contigent

Wat houdt het in?

Veel Europese zeevissoorten zijn gequoteerd. Dat betekent dat een visserijondernemer voor deze vissoorten moet beschikken over een quotum. Nederlandse visquota zijn deels individueel verdeeld en voor een deel onverdeeld (landelijk quotum). Iedere schipper-eigenaar met rechten krijgt jaarlijks zijn aandeel (contingent) van het nationale quota van een vissoort.

Drie contingentgroepen

De contingent houders van de Nederlandse Vissersbond hebben hun contingent ondergebracht in één van onze drie contingentgroepen: Groep Nederlandse Vissersbond 1, 2 en 3.

De Producentenorganisatie Nederlandse Vissersbond (PO NVB) telt drie contingentgroepen. Die contingentgroepen hebben ten doel om het privaat visserijbeheer vorm te geven. De contingentgroepen in de visserij maken onderdeel uit van nationale wetgeving. Het visserijbeheer houdt onder meer in dat de uitputting van contingenten van leden door het bestuur wordt geregistreerd, gemonitored en gehandhaafd. Ook de controle én handhaving van het wettelijk toegestane motorvermogen van de vaartuigen van leden vindt plaats door het bestuur. Het bestuur speelt actief in op het vraag en aanbod van leden van en naar contingenten door het opzetten van huur-, ruil- en koop-transacties in binnen- en buitenland. Alle leden zijn verplicht lid van de PO NVB.

beheren

Actief beheer contingenten

Het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond verzorgt het beheer van de ingebrachte contingenten. Aan het begin van het jaar wordt door de contingentbeheerder in nauw overleg met de contingenthouders individuele visplannen vastgesteld met daarin de wensen en mogelijkheden voor het komende jaar. De som van de individuele visplannen vormt uiteindelijk het PO visplan. De contingenthouder volgt de uitputting van de contingenten nauwgezet met behulp van de modernste technieken. Dreigt een overschrijding van een contingent dan wordt direct actie ondernomen. Het doel is om optimaal gebruik te maken van de beschikbare contingenten binnen de contingentgroepen en PO zodat de leden maximaal kunnen profiteren van de mogelijkheden die het collectief beheer biedt.

Huren en ruilen

Leden van de PO Nederlandse Vissersbond kunnen een contingent ook huren, verhuren en ruilen binnen de groep. Indien er geen transactiemogelijkheden zijn binnen de contingentgroep of PO kan met andere groepen en PO’s en eventueel met het buitenland worden geruild. Op die manier wordt optimaal aan de behoefte van de aangesloten contingenthouders voldaan. De Nederlandse Vissersbond beschikt over een uitgebreid en actief netwerk van internationale ruilpartners.

Voor meer informatie

Heeft u vragen over onze dienstverlening of overweegt u om lid te worden, neemt u dan contact met ons op.