De Nederlandse Vissersbond roept haar leden en alle andere belangstellenden en betrokkenen op om mee te lezen met de Regeling bemanning zeeschepen en opmerkingen door te geven aan het secretariaat of zelf te reageren op de internetconsultatie.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) bereidt een herziening voor van de Regeling zeevarenden, die gaat over de opleidingseisen en het welzijn van de bemanning (zeevarenden) werkzaam aan boord van Nederlandse zeeschepen. I&W voegt een tiental op zichzelf staande regelingen samen in één nieuwe ‘Regeling bemanning zeeschepen‘. Deze nieuwe regeling speelt in op vernieuwingen in het zeevaartonderwijs. Daarnaast is er aandacht voor de verbetering van de concurrentiepositie van de Nederlandse zeevaart.
Wat is het doel van het voorstel?
- Bevorderen van de veiligheid van Nederlandse zeeschepen en daarmee de veilige scheepvaart in het algemeen;
- Waarborgen van het kennis- en ervaringsniveau van zeevarenden;
- Waarborgen van het welzijn van zeevarenden werkzaam aan boord;
- Inhoudelijke uitwerking van bepalingen van het wetsvoorstel en het conceptbesluit.
De regeling heeft betrekking op Nederlandse zeeschepen in de verschillende maritieme deelsectoren: handelsvaart, passagiersvaart, waterbouw, zeevisvaart, zeezeilvaart en op overheidsschepen (met uitzondering van marineschepen).
Gevolgen van de regeling
- Deze regeling leidt tot een beperkte vermindering van de administratieve lasten.
- Verbetering van de arbeidsmobiliteit en de uitwisselbaarheid van zeevarenden tussen de maritieme deelsectoren.
- Er komt meer ruimte voor bij- en nascholing van zeevarenden. Met nieuwe maritieme opleidingen kunnen zeevarenden voor handelsvaart en zeevisserij worden opgeleid.
- Zeevarenden kunnen hun vaarbevoegdheidsbewijs beter onderhouden en zijn breder inzetbaar in het maritieme cluster.
- Verbetering van de algehele veiligheidssituatie van de deelsector zeilvaart door de introductie van een training ‘reddingsmiddelen zeilschepen van minder dan 500 GT’, als alternatief voor de reguliere training reddingsmiddelen.
- Met een systeem van erkenning ziet de ILT toe op de kwaliteit en uitvoering van verplichte (veiligheids)trainingen voor zeevarenden. Ook ontstaat de mogelijkheid voor het volgen van trainingen op afstand (via computers). Tot slot wordt ruimte gegeven om niet-verplichte trainingen te laten erkennen.
Opmerkingen doorgeven
De Nederlandse Vissersbond roept de betrokkenen van de visserijsector op om mee te lezen en uw opmerkingen daarover door te geven aan ons via secretariaat@vissersbond.nl of te reageren via de internetconsultatie. U kunt reageren op alle onderdelen van de regeling en de Toelichting. Dit is belangrijk, omdat wat in de Regeling bemanning zeeschepen vastgesteld wordt, u treft. De internet consultatie sluit op 10 januari 2025. Tot die tijd kunt u dus uw opmerkingen doorgeven.
Hier worden de Regeling bemanning zeeschepen en de Toelichting op de Regeling gedeeld. De Toelichting vermeld wat meer inhoudelijk waar het in de artikelen in de regeling over gaat. Als een artikel uit de regeling dus onduidelijk is, kan de Toelichting vaak meer duidelijkheid geven.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Andrea Ras.