Stichting Toekomstbeeld der Techniek Techniek (STT) is bezig met een brede toekomstverkenning ‘Een oceaan vol mogelijkheden’. Samen met vele partijen uit de wetenschap, overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven (waaronder TNO, Arcadis, ministerie van EZ, Stichting de Noordzee en Shell) wordt onderzocht hoe de oceaan kan bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen.
Oceanen bestrijken ruim twee derde van het aardoppervlak en bevatten 97% van het water op aarde. Toch zijn oceanen niet het eerste waar mensen aan denken bij ‘water’. Zij vormen voor veel mensen een blinde vlek. Onterecht, want oceanen zijn van groot belang voor ons welzijn en onze welvaart. Zo vormen zij de longen van onze planeet: de algen aan het oceaanoppervlak zorgen namelijk voor 70% van de wereldwijde zuurstofproductie. Deze en andere functies van oceanen staan echter onder druk. Mede als gevolg van grote maatschappelijke uitdagingen (grand challenges) zoals een groeiende wereldbevolking met een stijgende vraag naar voedsel, ruimte en grondstoffen en een toenemende afvalproductie als die van plastic en CO2.
Vraagstelling verkenning
Hoe zien de oceanen er over 35 jaar uit? Zijn zij dan één grote plastic soep? Zijn zij dan een duurzaam beheerd winningsgebied voor grondstoffen? Of vormen zij een levende inspiratiebron voor nieuwe toepassingen op het land?
In de STT-toekomstverkenning Een oceaan vol mogelijkheden verkennen wij hoe oceanen kunnen bijdragen aan het oplossen van en omgaan met grote maatschappelijke uitdagingen van de komende 35 jaar (grand challenges zoals schaarste, klimaatverandering, demografische veranderingen en mondiale machtsverschuivingen). Daarbij zal ook expliciet aandacht worden besteed aan welke bijdrage technologie kan leveren aan het voorkomen dan wel oplossen van gesignaleerde problemen en aan het aangaan van genoemde uitdagingen.
Opzet verkenning
Om bovengenoemde vragen te beantwoorden gaat STT op de voor haar kenmerkende wijze belanghebbenden uit verschillende disciplines en sectoren van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties bij elkaar brengen. In een vrije ruimte wil zij betrokkenen met economische, ecologische en of een maatschappelijke achtergrond en interesse in (de mogelijkheden van) oceanen uitnodigen om visies uit te wisselen, toekomstbeelden te creëren en handelingsperspectieven te identificeren.
Denk mee!
Wil jij aan deze toekomstverkenning deelnemen? Ken jij aanpalende initiatieven of organisaties die je van belang acht bij het uitwerken van deze toekomstverkenning? Of wil jij op de hoogte worden gehouden van haar resultaten?
over STT
STT is een onafhankelijke non-profitorganisatie die al ruim 45 jaar lange-termijn toekomstverkenningen uitvoert met een interdisciplinair en sector-overstijgend karakter. De thema’s van de verkenningen lopen zeer uiteen, en worden gekozen door het algemeen bestuur dat bestaat uit zestig leden uit de top van de Nederlandse overheid, bedrijfsleven, onderzoekswereld en de maatschappij.
Neem dan gerust contact op met Stephanie IJff (projectleider). Of denk mee via de LinkedIn groep STT foresight study: Future of Water.