Alle vrijstellingen zijn vastgesteld, rekening houdend met de beschikbare wetenschappelijke adviezen en na overleg met wetenschappelijke adviesorgaan STECF. Bepaalde vrijstellingen zullen worden herzien in 2016, rekening houdend met aanvullende ondersteunende informatie van de lidstaten. De discards plannen zullen gelden vanaf 1 januari 2016 voor een periode van maximaal drie jaar. Zij kunnen echter worden herzien om extra visserij onder de aanlanding verplichting te brengen.
Belangrijk voor Kanaal vissers (VIId)
Voor wijting geldt, tot een maximum van 7 % in 2016 en 2017 en tot een maximum van 6 % in 2018 van de totale jaarlijkse vangsten van deze soort van vaartuigen bodemtrawls van minder dan 100 mm op te vangen wijting in ICES VIId en VIIe.
Voor tong geldt, tot een maximum van 3 % in 2016 , 2017 en 2018 van de totale jaarlijkse vangsten van deze soort van vaartuigen die vistuig met een grotere selectiviteit ( TBB vistuig met een maaswijdte van 80-199mm ) in de ICES- VIId , VIIe , VIIf en VIIg .
Dit is van toepassing vanaf 1 januari 2016 tot 31 december 2018 .
Atlantische Oceaan ook onderworpen aan aanlandverplichting
Vorige week heeft de Commissie twee ontwerpplannen over(aan)genomen om vermindering van ongewenste bijvangst in de praktijk te brengen. Deze plannen betreffen demersale visserij in de Noordwestelijke en Zuidwestelijke wateren van het Europese deel van de Atlantische oceaan en zijn een belangrijke component van de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU.
De goedgekeurde plannen voor demersale visserij in de Atlantische Oceaan zullen ook worden onderworpen aan de aanland verplichting, maar ook het instellen van bepaalde vrijstellingen. De eerste groep van vrijstellingen, de zogenaamde de minimum-vrijstellingen, maakt het teruggooien van een klein percentage van de vangsten in de visserij, waar het vergroten van de selectiviteit moeilijk is, of wanneer de behandelende kosten onevenredig hoog. De tweede vrijstelling, zogenaamde overlevingskansen afwijking, is het teruggooien van soorten die een grote kans hebben om te overleven.
Bron: http://ec.europa.eu/newsroom/mare/itemdetail.cfm?item_id=26297