Onze collega interviewde Simon Koornstra over zijn leven als visser. Om het aan de lijve te ondervinden wat het is om een visserman te zijn ging ze een paar dagen met hem mee op zee. Een aantal belangrijke aspecten komen aan bod. Hij verteld waar hij als garnalenvisser tegen aanloopt en wat er in de afgelopen jaren veranderd is.
Dossiers die voor garnalenvissers van toepassing zijn
Viswad, mosselen overleg, PK dossier, vibeg, msc
Wat vind je het allerleukste aan het beroep visser?
“Dat is weer terug varen om te gaan lossen. Je vangst aan wal brengen. Een dag later weet je al het resultaat. De afslag verwerkt je vangst en geeft de resultaten aan je door. Dit is waar je het voor doet. Maar het vissen op zich is ook leuk. Het is heel dynamisch, technisch moet je up to date zijn om mee te kunnen doen in deze race. Er zijn 90 garnalenvissers op de Waddenzee dus je moet ook strategisch na kunnen denken om je concurrent voor te blijven”.
De concurrentie is heel groot, waar ligt dit aan?
“Als we het over concurrentie hebben, dan hebben we het niet alleen over de vissers met een visvergunning. Dan hebben we het ook over de mosselsecties, de natuur stichtingen en de overheid. Garnalen vangen is een vrijemarkt. Er is geen beheerplan en iedereen zou hier dus op mogen vissen als ze een vergunning krijgen. Daarnaast wordt het Wad kleiner. Niet fysiek, maar er mogen op bepaalde plekken niet meer gevist worden. Deze gebieden zijn voor ons gesloten. Ook staan er allemaal mosselpanelen hier op het wad (hij wijst ze aan op de radar), dit zijn ook onze concurrenten. En dan hebben we te maken met fanatiekelingen die op het wad eilanden willen opspuiten om meer ruimte te creëren voor vogels. Ik heb geen moeite met het behouden van de natuur, maar ik heb wel moeite met het feit dat het Wad wordt geclaimd door zoveel partijen, en dat de visser aan allemaal eisen en wetten moet voldoen, maar dat stilletjes steeds meer visgebied verloren gaat”.
Oneerlijke concurrentie
De moeilijkheidsgraad zit dus niet alleen in wet- en regelgeving. Het is ook te wijten aan de vrijesector. Het zou beter zijn als er ook voor de garnalenvisserij een beheerplan zou komen. Maar ook dat er meer handhaving zou zijn. Er komen steeds meer oneerlijke vissers. Er zijn veel schepen die ook in het weekend vissen. De markt wordt aan alle kanten bewerkt en er zijn veel regels die niet worden nageleefd. Ook het 300pk dossier is hier een voorbeeld van. Dit is oneerlijke concurrentie en zo zijn er meer zaken. Je wordt gedwongen om door te vissen. Waar we voorheen nog wel eens voor anker lagen, gaan we nu door met vissen. De oneerlijke concurrentie maakt onze markt kapot en wij zijn verplicht of liever gezegd worden eigenlijk gedwongen om daar in mee te gaan.
Hoe zie jij de toekomst van een garnalenvisser?
Ik kan hier geen antwoord op geven. We hebben wel iets van een beheer systeem nodig hebben. Johan K. Nooitgedagt heeft daar ooit een rapport over geschreven. Ik ben daar een voorstander van. En regelgeving schept meer regelgeving, Hoe gaan we daar mee om? Ik weet het niet. Ik vind dit een lastig onderwerp. Er moet in ieder geval wel iets veranderen om deze markt levensvatbaar te houden. Dit is waar ik me zorgen over maak als we het hebben over de toekomst.