Brussel heeft de afgelopen maanden maatregelen genomen om de verdere achteruitgang van het zeebaarsbestand in Noordwestelijke wateren van de Europese Unie tegen te gaan. Dat waren noodmaatregelen en van tijdelijke aard. Afgelopen week heeft de Europese Commissie haar voorstel de TAC en Quota verordening 2016 gepubliceerd met daarin ook maatregelen voor de visserij op zeebaars. De Europese visserijministers zullen het voorstel in de Landbouw- en Visserijraad in december behandelen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft vertegenwoordigers van de visserij uitgenodigd om over deze maatregelen te spreken die grote gevolgen hebben voor de Nederlandse vloot. De Nederlandse Vissersbond zal deelnemen aan het overleg.
Nieuwe maatregelen zeebaars
In artikel 1o van de voorgestelde TAC en Quota Verordening staan de volgende maatregelen:
1. Het is voor vaartuigen van de Unie verboden om op zeebaars te vissen in de ICES-sectoren VIIb, VIIc, VIIj en VIIk, alsmede in de wateren van de ICES-sectoren VIIa en VIIg buiten 12 zeemijl vanaf de basislijn die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen. Het is voor vaartuigen van de Unie tevens verboden om zeebaars die in die gebieden is gevangen, aan boord te hebben, over te laden, te verplaatsen of aan te landen.
2. Van 1 januari 2016 tot en met 30 juni 2016 is het voor vaartuigen van de Unie verboden om in de ICES-sectoren IVb, IVc, VIIa en van VIId tot VIIh op zeebaars te vissen en om zeebaars die in die gebieden is gevangen, aan boord te hebben, te verplaatsen, over te laden of aan te landen Vaartuigen die gebruikmaken van bodemtrawls en zegennetten30, mogen wel vangsten zeebaars aan boord hebben mits deze niet meer bedragen dan 1 % van het gewicht van de totale vangst mariene organismen aan boord.
3. Van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016 is het voor vaartuigen van de Unie verboden om per vaartuig en per maand meer dan 1000 kg zeebaars te vissen in de volgende gebieden:
a. ICES-sectoren IVb, IVc, VIId, VIIe, VIIf en VIIh;
b. wateren binnen 12 zeemijl vanaf de basislijn die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen in de ICES-sectoren VIIa en VIIg.
Tijdens die periode is het voor vaartuigen van de Unie tevens verboden om meer dan 1000 kg in die gebieden gevangen zeebaars aan boord te hebben, te verplaatsen, over te laden of aan te landen. Overdracht van de in dit lid vastgestelde vangstbeperkingen van de ene maand naar de andere of tussen vaartuigen is verboden. De lidstaten melden uiterlijk 20 dagen na het einde van elke maand aan de Commissie hoeveel zeebaars per vistuigtype is gevangen.
4. In het kader van recreatievisserijen in de ICES-sectoren IVb, IVc, VIIa, VIId, VIIe, VIIf, VIIg, VIIh, VIIj en VIIk mag elke visser niet meer dan één zeebaars per dag houden.
Minimummaat zeebaars
Vanaf 1 september 2015 geldt voor zeebaars een minimummaat van 42 cm. Dit is in afwijking van bijlage XII bij Verordening (EG) nr. 850/98 en is vastgelegd in een Uitvoeringsverordening van de Europese Commissie 2015/1316..
Meer informatie
Lees ook:
Bijeenkomst-zeebaars
Maatregelen-zeebaars-aangescherpt-2
Maatregelen-zeebaars-aangescherpt