De Nederlandse overheid mag visserijbeperkingen instellen in delen van de Noordzee. Het Ministerie van Economische Zaken heeft het besluit om de (garnalen)visserij te beperken door het aanwijzen van gesloten gebieden (VIBEG) nu wel voldoende onderbouwd. Dat is de belangrijkste, en voor de visserij meest tegenvallende conclusie uit de uitspraak die de Raad van State heeft gedaan op woensdag 18 november 2015.
Toegangsbeperkingbesluit
Gebiedssluiting voor de (garnalen) visserij is de beste methode voor herstel van het habitattype H1110B, op deze conclusie in wetenschappelijke rapporten mocht Staatssecretaris zich volgens de Raad van State baseren. Het huidige toegangsbeperkingsbesluit (TBB) blijft vooralsnog gehandhaafd wat betekent dat zone 1 en 2 gesloten blijven voor bodemberoerende (garnalen)visserij. De aankondiging in het herstelbesluit om het doorvaartverbod in het winterseizoen in zone 1 te wijzigen in een verstoringsgrens van 1.500 meter voor rustende (overwinterende) vogels volstaat volgens de Raad van State niet. Dit besluit had in het herstelbesluit opgenomen moeten worden. Omdat dit niet is gebeurd wordt het herstelbesluit vernietigd.
Herstelbesluit
Tenslotte is er aandacht besteed aan de best beschikbare vistechnieken die toegang zouden mogen hebben tot de zone 3 gebieden. Onder de best beschikbare technieken worden het traditionele tuig, het Seewing tuig en het pulstuig (Hoovercran) verstaan. Ook over dit aspect heeft de Raad van State geoordeeld dat de beschrijving van de best beschikbare technieken onvoldoende is vastgelegd in het herstelbesluit. Ook om deze reden wordt dit herstelbesluit vernietigd. Het Ministerie van Economische Zaken krijgt van de Raad van State zes weken de tijd om deze twee aspecten te wijzingen in een nieuw TBB. In dit nieuwe TBB dient ook de verbeterde motivering met betrekking tot de noodzaak van de toegangsbeperking voor garnalenvisserij te worden opgenomen. Naar verwachting zal een nieuw TBB per 1 januari 2016 gaan gelden.
De volledige uitspraak van de Raad van State vindt u hier.