De Europese Commissie heeft jarenlang geld uit de miljarden pot voor klimaat- en milieusubsidies gebruikt om voor haar eigen groene plannen te lobbyen. Dat blijkt uit onder andere een contract wat de pers in handen heeft gekregen. Het nieuws leidde deze week terecht tot een enorm tumult binnen de instanties van de Europese Unie.
Omstreden Natuurherstelwet
Het nieuws roept veel vragen en reacties op. Bijvoorbeeld, de ultragroene voorstellen van voormalig Eurocommissaris Timmermans hadden destijds veel steun van milieuclubs, maar hoe spontaan waren die steunbetuigingen echt? Had de Eurocommissaris dit nodig om z’n plannen met een betaalde lobby door het Europees Parlement te loodsen? De groene clubs kregen subsidie in ruil voor promotie en lobby. Zo moest de omstreden Natuurherstelwet door maar liefst 185 milieuclubs worden gepromoot. Ook is er 700.000 euro subsidie gebruikt om bijvoorbeeld het boerendebat de groene kant op te sturen.
Begrotingscontrolecommissie doet onderzoek
De begrotingscontrolecommissie doet onderzoek naar subsidiecontracten met groene clubs in de afgelopen vijf jaar. NSC-Europarlementariër Dirk Gotink is lid van de commissie en doet samen met een paar collega’s onderzoek. Volgens Gotink waren er zelfs lobbylijsten met namen van politici die benaderd moesten worden. “Dit is geen hetze tegen de milieubeweging. Natuurlijk mogen ze lobbyen. Ik richt mijn pijlen op de Europese Commissie. Dit lijkt een zeer georkestreerd samenspel van een groene coalitie onder leiding van Timmermans en een linkse meerderheid in het Europarlement.”
Lobbypraktijken EU uitbannen
De Poolse Eurocommissaris Piotr Serafin vindt de lobbycontracten onacceptabel en wil korte metten maken met dit soort praktijken richting medewetgevers. “Het is ongepast om overeenkomsten aan te gaan die Ngo’s verplichten om leden van het Europees Parlement te belobbyen”, aldus Serafin. De Eurocommissaris wil de praktijken dan ook uitbannen.
BRON: Telegraaf
Vicieuze cirkel
Vorig jaar oktober was al bekend dat de Europese Commissie milieuclubs inzet om voor haar eigen plannen te lobbyen. Dit bleek ook uit hoe het Business & Biodiversity Platform werd geadviseerd om twijfelende politici in het Europees Parlement te overtuigen toch voor de Natuurherstelwet te stemmen. Het is een vicieuze cirkel waarin de Europese Commissie het beleid bepaalt, de middelen verschaft aan de lobbygroepen om dat beleid verder te verstevigen en vervolgens nieuwe wetgeving invoert op basis van de druk die zij zelf heeft gefinancierd. De burger staat aan de zijlijn.
Visserij
Het nieuws kwam toch wel als een schok, want hoelang is dit al gaande? Speelde dit bijvoorbeeld al tijdens de discussie omtrent puls-vissen? Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, heeft er bijna geen woorden voor. “Bizar” noemt hij het. De Nederlandse Vissersbond heeft direct contact opgenomen met de Europarlementariërs die zitting nemen in de Visserijcommissie (PECH). Smit (BBB), Ruissen (SGP) en Diepeveen (PVV) noemden dat de komende tijd de onderste steen boven moet komen. Hoelang speelt dit al en welke dossiers hebben door deze betaalde groene lobby net het verkeerde duwtje in de rug gekregen? Durk van Tuinen reageert “Er gingen al langere tijd geruchten en in het Brusselse bolwerk vroeg de visserij zich weleens af waarom de groene lobby zo omvangrijk was, maar dit nieuws verklaart het nodige”.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Johan K. Nooitgedagt of Durk van Tuinen.