Een recente uitspraak van de Raad van State zorgt voor grote onrust binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Honderden bedrijven opereren door een nieuwe interpretatie van de stikstofregels plotseling zonder geldige vergunning. De gevolgen raken niet alleen boeren, maar ook sectoren zoals bouw, industrie en infrastructuur. Voor de visserij gaat de ingeslagen weg gewoon verder en dat er nu meer lotgenoten zijn is nooit verkeerd.
Wat heeft de Raad van State besloten?
De Raad van State oordeelde vlak voor de kerst dat het zogenaamde ‘intern salderen’ vergunningplichtig is. Intern salderen houdt in dat bedrijven uitbreidingen doen binnen hun bestaande stikstofruimte. Voorheen was hier geen aparte vergunning voor nodig, maar nu moet dit met terugwerkende kracht alsnog. Bedrijven krijgen tot 2030 de tijd om hun vergunningen op orde te krijgen.
Grote economische impact
De uitspraak treft naar schatting duizenden bedrijven. Alleen al in de provincies Friesland, Groningen en Gelderland zijn er 460 bekende gevallen. Bedrijven in andere sectoren, zoals woningbouw en de luchtvaart, kampen eveneens met de gevolgen. Het aanvragen van nieuwe vergunningen is een tijdrovend en kostbaar proces. Veel ondernemers maken zich zorgen over hun investeringen en de toekomst van hun bedrijven.
Reactie Nederlandse Vissersbond
Ook de visserijsector heeft ervaring met vergelijkbare juridische onzekerheden. Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, herinnert zich een eerdere oproep van het ministerie om ‘intern salderen’ in de sector te onderzoeken. “Ik had daar absoluut verkeerde gevoelens bij, want elk vissersschip zit in andere omstandigheden en wie moet dan de rekening daarvan betalen? Ik vond dat een ondoenbaar traject en daar ben ik achteraf dus wel op onderbuikgevoel juist in geweest. Het is gewoon een kunstje wat achteraf dus doodloopt,” aldus Nooitgedagt.
Oproep aan het kabinet
Het kabinet heeft inmiddels een speciale ministeriële commissie ingesteld om de problemen rond de stikstofregels aan te pakken. Premier Dick Schoof benadrukt dat “alle opties op tafel liggen om te voorkomen dat Nederland op slot gaat”. De commissie komt begin februari met voorstellen voor een oplossing.
Ondernemers worden geadviseerd om zo snel mogelijk te onderzoeken of hun situatie onder de nieuwe regels valt en direct juridische stappen te ondernemen. Tegelijkertijd blijft de onzekerheid groot, aangezien eerdere kwesties, zoals de PAS-melders, nog altijd niet zijn opgelost.
Met de nieuwe uitspraak is het stikstofdossier opnieuw een belangrijke uitdaging voor politiek en bedrijfsleven. Hoe dit zich verder ontwikkelt, zal de komende maanden duidelijk worden.
Volgende week deel II: Onderzoek naar innovaties in stikstofbeleid: hoopvol, maar niet zonder kanttekeningen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.