Europêche laat in een persbericht weten dat zij zich zorgen maakt om recente beschuldigingen dat de Europese Commissie NGO’s heeft gefinancierd om bij leden van het Europees Parlement en de lidstaten te lobbyen ten gunste van de Europese Green Deal. Daarom roept zij de Commissie en het Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) op om een onafhankelijk onderzoek te starten.
Ten koste van de vissers
Het beleid achter de Green Deal, waaronder de Natuurherstelwet valt, heeft een enorme impact op de visserijgemeenschap. Maatregelen zoals het sluiten van visgronden zijn onderdeel van dit beleid. Het is dan ook problematisch als blijkt dat de NGO’s betaald zijn met subsidie om campagnes te ondersteunen die het beleid in de vissector drastisch beïnvloeden. Deze acties hadden de integriteit en onpartijdigheid van de besluitvorming binnen de EU in gevaar kunnen brengen.
‘Groene’ campagnes nemen toe
Als voorbeeld geeft Europêche het groeiende aantal campagnes tegen bodemberoerende visserij, geleid door NGO’s. Veel van deze NGO’s willen een compleet verbod en staan niet open om samen te werken met de sector aan het ontwikkelen en verbeteren van de huidige technieken. Bovendien blijken vergelijkbare lobbypraktijken financiële steun gekregen te hebben, denk daarbij aan NGO “Blue Manifesto 2024” of de campagnes die de quotasystemen van een paar lidstaten bekritiseren.
Onafhankelijk onderzoek
Europêche doet een beroep op de Commissie om zo snel mogelijk met een verklaring te komen en duidelijk te maken of er subsidie is gebruikt om NGO’s te financieren die in ruil daarvoor de uitkomsten van de Green Deal moesten beïnvloeden. Europêche wil weten welke organisaties betrokken zijn, wat hun specifieke doelen waren en hoeveel geld ze ontvangen hebben. Heldere informatie is belangrijk om het vertrouwen in het proces rondom beleidsbepaling te herstellen.
Ook roept Europêche het Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) op om onafhankelijk onderzoek te doen. Zij moeten duidelijk maken of er inbreuk heeft plaatsgevonden op de democratische principes en passende maatregelen vinden om dit in de toekomst te voorkomen.
Uitstel gerelateerde besluiten
Tot er duidelijkheid is gegeven stelt Europêche voor om alle besluiten, die mogelijk beïnvloed zijn door deze praktijken, uit te stellen. De visserijsector, die een belangrijke bijdrage levert aan de voedselzekerheid en de economieën van de kustgebieden in Europa, kan de klappen niet opvangen van beleid dat voortkomt uit radicale milieuvoorstellen die door geheime lobbyactiviteiten worden gepusht.Europêche
Europêche is een organisatie waarin visserijorganisaties uit de Europese Unie samenwerken gericht op met name de vertegenwoordiging van de visserijsector op het EU-platform en bijbehorende lobby. Het volledige persbericht kunt u hier in het Engels lezen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Johan K. Nooitgedagt of Durk van Tuinen.