Donderdag 6 februari 2025 organiseerde het Marine Stewardship Council (MSC) een evenement om de vissector samen te brengen en een nieuw perspectief te delen op duurzame eiwitten. Namens de Nederlandse Vissersbond was Jannieke Bogerd aanwezig.
Blue Foods
Het evenement stond in het teken van ‘blue foods’, een term die steeds vaker gebruikt wordt. ‘Blue foods’ staat voor voeding afkomstig uit water en mariene systemen. Denk daarbij aan planten, algen en vissen die gekweekt of gevangen worden. Ook de term ‘blauwe vis’ kwam voorbij. Met blauwe vis worden kleine, pelagische vissoorten bedoeld. Deze vissoorten zijn een goede duurzame voedingsbron.
Klaar voor transitie
Er waren diverse sprekers met verschillende achtergronden die op het podium hun verhaal en perspectief deelden. Eén van de sprekers was Natascha Kooiman, oprichter van Smaackmakers en FoodQuake. Zij vertelde over de transitietheorie en legde uit aan de hand van nieuwsberichten in welke fase van transitie Nederland zit. Daar waar een paar jaar geleden Nederland nog niet wilde denken aan een verandering in voedselpatroon, lijkt ons land nu open te staan voor verandering.
Meer vis en zeevruchten
Er kan niet genoeg voedsel worden geproduceerd op het land om de hele wereldbevolking te voorzien. Daarom alleen al zijn vis en zeevruchten een belangrijke voedingsbron, maar het is ook nog eens duurzaam. De uitstoot van broeikasgassen is een stuk lager bij visproducten dan bij producten afkomstig van runderen. In Nederland eten mensen naar verhouding te veel vlees en te weinig vis.
Globaal en kleinschalig
Nederlanders eten gemiddeld maar één portie vis per week. Maar ook in de landen om ons heen wordt niet veel vis gegeten. Binnen Europa wordt er vooral veel vis in Portugal en Noorwegen gegeten. Als we kijken naar visconsumptie per inwoner per land, scoren vooral Aziatische landen hoog. Daar wordt ook de meeste vis geproduceerd, door kleinschalige visserijbedrijven.
Rondetafelgesprek
Het evenement werd afgesloten met een rondetafelgesprek onder leiding van Wiebe Strikwerda. Op het podium waren uitgenodigd: Lisa Koopman van het Nederlands Visbureau, Emiel Beekwilder, quality manager food bij Albert Heijn, David van Dooijeweert, CSR advisor bij Jumbo Supermarkten, Natascha Kooiman, oprichtster Smaackmakers, Esther Luiten van Aquaculture Stewardship Council en Margreet van Vilsteren, oprichtster van Good Fish Foundation. Het was een boeiend gesprek waarbij de hele keten betrokken was. Studenten hebben in opdracht van Good Fish Foundation een rapport opgesteld, waaruit blijkt dat vis vaak vergeten lijkt in gesprekken over eiwittransitie. Koopman merkte op dat visproducten zoals mosselen vaak niet gunstig in de winkelschappen liggen. Beekwilderen Van Dooijeweert herkenden het probleem en vertelden over acties om de visproducten te promoten, want Nederlanders mogen best wel eens wat vaker vis eten.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Jannieke Bogerd of Amerik Schuitemaker.

