Staatsecretaris van Dam (EZ) heeft de Tweede Kamer per brief op de hoogte gesteld over de voortgang van de implementatie van het nieuwe Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Van Dam gaat specifiek in op verschillende aspecten van de aanlandplicht, op de ontwikkelingen rond de pulsvisserij, de stand van zaken rond het voornemen van België om Natura 2000-gebieden aan te wijzen en op de ontwikkelingen rond het visserijfonds.
Aanlandplicht
Via een online documenten op rijksoverheid.nl worden vissers nader geinformeerd over de wijze waarop de aanlandplicht vanaf januari 2016 voor hen gaat gelden. In de brief wordt ook nog informatie gegeven over de controle en technische maatregelen.
Europese Visserij Fonds
Begin 2014 is er door de Europese Commissie een betalingsonderbreking ingesteld. Er is inmiddels een overeenstemming bereikt over het vervolgtraject. Aangegeven is dat een herstelactie als voldoende wordt beschouwd om nieuwe declaraties uit te kunnen betalen en dat de betalingsonderbreking zal worden opgeheven.
Pulsvisserij
Afgelopen maanden hebben sector, kennisinstellingen en het Ministerie van Econonmische Zaken (EZ) nauw samengewerkt om het draagvlak voor pulsvisserij internationaal te vergroten met als doel definitief toelating te krijgen voor deze innovatieve visserijtechniek. Internationaal is er waardering voor de huidige transparante aanpak en daarmee lijkt het draagvlak toe te nemen.
Natura 2000 België
Onlangs heeft België aangegeven voornemens te zijn in een aantal gebieden op het Belgische deel van de Noordzee visserij beperkende maatregelen te nemen op basis van Natura 2000-wetgeving. Het Belgische deel van de Noordzee is een belangrijk visgebied voor veel Nederlandse vissers. De plannen en onderbouwing zijn inmiddels ontvangen. Er is onvoldoende onderbouwing voor het uitbreiden van de 3 mijlszone waarin beperkingen gelden voor grotere visserijschepen naar 4,5 mijl. De Nederlandse Vissersbond heeft eerder ook al officieel bezwaar aangetekend bij de Belgische overheid tegen deze uitbreiding. Het lijkt vooral een economische maatregel in plaats van een voor natuurbescherming en treft ook kotters met een Nederlandse eigenaar.
Bron: Rijksoverheid