Wageningen Marine Research (WMR) doet samen met Sportvisserij Nederland onderzoek naar het gedrag van zeebaarzen in de winter. Daarom hebben ze zeebaarzen getagd, om te achterhalen hoe zeebaars de Nederlandse kustwateren in de winter gebruikt. Een getagde zeebaars gevangen? Meld dit op de website www.sharkray.eu.
Migreren of ‘thuis’ blijven?
In de zomer is de zeebaars volop aanwezig in Nederlandse wateren, maar de soort heeft een voorkeur voor warmere wateren. Daarom migreren ze in de winter naar het zuiden, op zoek naar hogere temperaturen. Door menselijke activiteiten zijn er in Nederlandse wateren gebieden die jaarrond warmer blijven dan de omringende omgeving. Een deel van het zeebaarsbestand heeft dit ontdekt en blijft daarom het hele jaar in ons land, ook tijdens de koudere periodes. Hoeveel zeebaarzen daadwerkelijk wegtrekken of blijven, is onbekend. Daarom wordt er onderzoek gedaan.
Gele en witte tags
Voor dit onderzoek zijn er in de haven van IJmuiden en in het Rotterdams havengebied (Maasvlakte II) honderden zeebaarzen gevangen en getagd. De vissen zijn voorzien van een zogenaamde floytag naast de rugvin. Dit is een dun, wit ‘rietje’ van 5 cm lang met daarop een uniek nummer en het webadres waar vissers de vangst kunnen melden als zij een getagde zeebaars vangen. De website www.sharkray.eu, ooit opgezet voor een onderzoek naar haaien en roggen, is inmiddels de centrale plek voor meldingen van getagde vangsten, zoals de zeebaarzen in dit onderzoek.
Naast de floytags wordt er ook gebruikgemaakt van akoestische zenders, die in de buikholte van sommige zeebaarzen zijn geplaatst. Langs de hele kust van Nederland hangen ontvangers. Als een vis met een akoestische zender langs zo’n ontvanger zwemt, wordt deze informatie opgeslagen. Zo kan de route van elke gezenderde baars gevolgd worden. Zeebaarzen met een akoestische zender zijn te herkennen aan een gele floytag in plaats van een witte.
Melding maken
Heeft u een getagde zeebaars gevangen? Dit kunt u melden via de website, maar ook via een WhatsAppbericht naar +31 6 14995163 of per e-mail naar vangstenregistratie@sportvisserijnederland.nl.
Voor het melden van de zeebaars ontvangt u €10,-. Vangt u een zeebaars met een gele floytag en kunt u deze weer vrijlaten, dan kunt u €50,- ontvangen, als u een volledige melding maakt. De onderzoekers ontvangen graag de akoestische zenders terug als u een dode zeebaars met een gele floytag heeft gevangen. De dode vis hoeft niet naar de wetenschappers gestuurd te worden. Wel horen zij graag hoe lang en hoe zwaar de vis was, en waar deze is gevangen.


Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Ben Scholten.