KW 145 wil ‘meters’ maken met de kiwikuil

16 april, 2025

IJMUIDEN/KATWIJK – Schipper Geert van der Plas van de KW 145 wil graag ‘meters’ maken met de FloMo/kiwikuil in de praktijk.

De KW 145 vist sinds maandag 24 maart met een kiwikuil aan stuurboord. Vangsten worden vergeleken met het standaard boomkortuig aan bakboord. Na twee testweken met onderzoekers van Wageningen Marine Research aan boord – ook Ben Scholten van de Nederlandse Vissersbond was vorige week mee – is de Katwijker bokker ook deze en volgende week met een kiwikuil aan het vissen. Door middel van selfsampling verzamelt de bemanning zelf onderzoeksdata. Dat wil zeggen dat van elke trek alles van stuurboord en bakboord apart wordt verwerkt en gewogen. Ook is Van der Plas gevraagd goed te kijken naar het gedrag van de kiwikuil wanneer, in tij, voor tij of dwars van het tij gevist wordt.

Inmiddels is in Nieuw-Zeeland opdracht gegeven voor de productie van een extra kiwi-kuil voor de KW 145. Na de zomer hoopt Van der Plas verder te gaan met twee van deze innovatieve kuilen. ,,Met twee tuigen kun je ook kijken of je winst kan halen uit het reduceren van treksnelheid. Als het goed gaat zou ik ze daarna graag willen houden. Hier zit toekomst in’’, zegt Van der Plas enthousiast. ,,Wat belangrijk is dat je er minimaal flyshootkwaliteit mee boven water haalt en daarmee ook betere prijzen kan scoren. We zien bovendien allemaal dat de Noordzee opwarmt en dus de visbestanden ook veranderen, met de kiwikuil wil ik als bokker daarvan optimaal zien te profiteren. Maar we hebben wel de tijd nodig om alles goed voor elkaar te krijgen ’’

Vanwege de vele onderzoeksvragen en extra werkzaamheden ontkomt Van der Plas deze weken niet aan het nodige visverlet. Maar als hij kijkt naar de (tong)vangst per trek kan hij niet anders concluderen dan dat deze met de kiwikuil zeker niet slechter is dan met het normale tuig. Wel zag Van der Plas wat meer zanderigheid in de kiwi-kuil. ,,Het is ons vakgebied om dat te zien lozen. Ook hebben we wat ideetjes om de kiwikuil sneller open en dicht te krijgen.’’

Om de selectiviteit te beoordelen werd er vorige week ook een dag getest met overkuilen om de laatste drie modules van de kiwikuil met gaatjes geknoopt. ,, Dat leverde interessante verschillen per module op. Opvallend is dat de laatste module voor de zak veruit de meeste kleine vis laat ontsnappen, en elke module dichter bij de ingangstrechter van de kiwikuil steeds minder. Daarnaast zie je dat ook slangsterren, zeesterren en zwemkrabben goed door de opening van de kiwikuil ontsnappen’’, aldus Pieke Molenaar van WMR. Afgelopen maandag gaf Molenaar in Stellendam uitleg over de kiwikuil en andere innovaties aan Eurocommissaris Costas Kadis.

Financiering

Het project, ondersteund vanuit het Europees Maritieme Visserij- en Aquacultuurfonds (EMFAF), streeft naar het verminderen van sterfte onder ondermaatse vis bij demersale visserijen, door de implementatie van de FloMo, beter bekend als de kiwikuil. De FloMo verbetert de conditie van gevangen vissen, wat resulteert in een verhoogde overlevingskans bij terugzet in zee.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses