Emmeloord, 28 januari 2016
Vandaag gaat het beoordelingstraject van de gezamenlijke Deense, Duitse en Nederlandse Noordzee garnalenvisserij tegen de internationaal erkende standaard van de Marine Stewardship Council (MSC) officieel van start. Met het opnieuw opstarten van dit traject zetten de deelnemende partners (de Coöperatieve Visserij Organisatie voor Nederland, de MSC-GbR voor Duitsland en de Deense Vissers – Producenten Organisatie voor Denemarken) een grote stap voorwaarts in de verdere verduurzaming van de kottersector.
Samenwerkingsverband
Een jaar geleden hebben de Deense, Duitse en Nederlandse garnalenvissers de krachten gebundeld om het MSC certificaat voor duurzame visserij te verkrijgen. De vloot van de drie landen vangt om en nabij 30 miljoen kilo, zo’n 95% van de jaarlijkse aanvoer van de Noordzeegarnalen. Het hele jaar door varen de kotters uit om op garnalen te vissen waarna de vangst van deze kotters in de talrijke havens langs de gehele Deense, Duitse en Nederlandse kust (van Breskens tot aan Esbjerg) aan wal wordt gebracht en verhandeld.
Om en nabij 400 schepen, goed voor meer dan 95% van de Europese jaarlijkse aanvoer van Noordzee garnalen (Crangon crangon), gaan op voor MSC certificering. Dit maakt het een belangrijk samenwerkingsverband van de drie landen. Ook opmerkelijk is het feit dat de betrokken vissers zich vanaf 1 januari 2016 vrijwillig hebben onderworpen aan een uitgebreide regelgeving. Voorheen bestonden er geen beperkingen van de garnalenvisserij aangezien het bestand van de Noordzeegarnalen (Crangon crangon) al decennia stabiel is. Om ervoor te zorgen dat het bestand in de toekomst stabiel blijft, werd in de afgelopen maanden een managementplan voor de visserij opgesteld. Dit managementplan beoogt de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de visserij te borgen op de korte- en op de lange(re) termijn en is te vinden op www.garnalenvisserij.com.
Onafhankelijk beoordeeld
In reactie op de aankondiging van de volledige beoordeling traject van de Deense, Duitse en Nederlandse Noordzee garnalenvissers reageert Hans Nieuwenhuis, programmadirecteur Benelux van Marine Stewardship Council: “MSC verwelkomt deze belangrijke stap van de garnalenvissers om aan de MSC assessment te beginnen. Het is een belangrijk signaal aan de visketen en visconsumenten, dat de aanvoersector haar verantwoordelijkheid wil nemen. In de assessment wordt de visserij onafhankelijk beoordeeld door te bepalen hoe het garnalen bestand er voor staat, hoe dat beheerd wordt en wat de ecosysteem effecten van de visserij zijn. Maatgevend daarbij is de nieuwste MSC standaard, die sinds april 2015 van kracht is. Dit is wereldwijd de meest gezaghebbende en up-to-date standaard voor duurzame visserij.”
Volgens Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Coöperatieve Visserij Organisaties (CVO), is het een ambitie van de Nederlandse-, Duitse- en Deense garnalenvissers om verantwoord te vissen. ‘Dat willen we tonen door het behalen van dit certificaat. Eigenlijk hadden we het certificaat al veel langer moeten hebben, maar er waren nogal wat hindernissen, zoals het feit dat de garnalen niet gequoteerd zijn. Ik ben blij dat we de zaken nu goed op orde hebben. Dat neemt niet weg dat er altijd verbeteringen zijn, dus de innovaties gaan gewoon door’.
In de komende maanden zal een team van experts van de onafhankelijke certificeringsinstelling Acoura Marine uit Schotland de garnalenvisserij onder de loep nemen. Gedurende deze beoordelingsperiode zal de informatie die het team van experts verzamelt vergeleken worden met de nieuwste MSC standaard (CR 2.0). Het beoordelingsproces zal naar verwachting tot het eind van het jaar 2016 duren.