In december 2015 is de documentaire ‘Visserij in beeld’ afgerond. Het doel van de documentaire is om de duurzame initiatieven binnen de visserijsector in Friesland in beeld te brengen. Middels het project ‘Fryske fiskerij yn byld’ (Friese visserij in beeld), is de documentaire met behulp van subsidie vanuit het Europees Visserijfonds uitgevoerd. Initiatiefnemers Ursa Major Services BV, het projectbureau van de Nederlandse Vissersbond, en diverse visserijbedrijven willen met deze documentaire laten zien op welke wijze beroepsvissers in Friesland werkzaam zijn in de verschillende Friese wateren. De uiteindelijke wens is om de consument te informeren over de visserij en de visserijsector in positief daglicht te zetten.
Samenwerkingsverbanden in de visserij
Om nu en in de toekomst op een verantwoorde wijze te kunnen blijven vissen zijn innovaties in de sector en samenwerking tussen partijen nodig. Binnen de visserijsector worden de afgelopen jaren steeds meer duurzame en innovatieve initiatieven ontwikkeld, zo ook in Friesland. Nieuwe innovatieve vistuigen en –methoden worden ontwikkeld en daarnaast wordt er steeds meer samenwerking gezocht en gevonden tussen vissers, ketenpartijen, overheid, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Door middel van deze samenwerkingsverbanden wordt gewerkt aan het verduurzamen van de visserijsector, o.a. door het doen van onderzoek, certificering voor de verschillende vissoorten en visserijmethoden, het op peil houden van visbestanden en het creëren van nevenactiviteiten voor de vissers.
Verschillende innovaties in beeld
De documentaire brengt de verschillende vormen van visserij in Friesland in beeld en de innovaties die er plaatsvinden. In de documentaire vertelt binnenvisser Ale de Jager uit Reduzum over het aal herstelplan en de wijze waarop hij duurzaam vist op de Friese binnenwateren. Ook is er te zien op welke wijze vissers bijdragen aan onderzoek naar visbestanden op o.a. de Waddenzee en het IJsselmeer. Ook de duurzame ontwikkelingen komen aan bod, zoals de Seewing, een innovatief garnalenvistuig en het innovatieve verwerkingssysteem van De Boer RVS waarbij vangst en verwerking worden gecombineerd aan boord.
Verspreiding documentaire
Van de volledige documentatie is een DVD gemaakt die gebruikt zal worden voor verschillende beurzen, evenementen en educatieve doeleinden. Gedurende het project is getracht de documentaire ook op tv te krijgen. Helaas hebben de gesprekken met diverse TV zenders niets opgeleverd. Mocht u nog een suggestie hebben of geïnteresseerde partijen kennen die de documentaire willen uitzenden neem dan contact op met de Nederlandse Vissersbond. Van de onderwerpen die aan bod komen in de documentaire zijn deelfragmenten gemaakt voor onder andere gebruik op internet.
Bekijk hier de deelfragmenten van de documentaire