De actualisatie van de Natura 2000-beheerplannen voor de periode vanaf 2028 is in volle gang. We vinden het belangrijk dat onze leden weten hoe dit proces verloopt en welke rol de Nederlandse Vissersbond hierin speelt. De beheerplannen bepalen immers welke activiteiten in en rond beschermde natuurgebieden zijn toegestaan — en dat raakt direct aan de visserij. Hieronder staat stapsgewijs omschreven hoe het proces verloopt en wanneer welke stap wordt gezet.
Doeluitwerking (2024)
Voordat het beheerplan wordt opgesteld, vindt een doeluitwerking plaats. Hierin wordt beschreven hoe de natuur er nu voor staat, waar de knelpunten zitten en wat er nodig is om de Natura 2000-doelen richting 2050 te behalen. Deze fase is gebaseerd op:
- Ecologische ontwikkelingen
- Menselijke activiteiten en huidig beheer
- Evaluatie van het vorige beheerplan
- Lokale kennis van terreinbeheerders en betrokken overheden.
Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) (2025)
De NRD beschrijft welke milieueffecten onderzocht worden in het milieueffectrapport (plan-MER). Hierin worden ook verschillende ambitieniveaus uitgewerkt, inclusief sociaal-economische effecten. Deze notitie wordt ter inzage gelegd, zodat belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen. De reacties worden verwerkt in een reactienota, waarin staat hoe de input is meegenomen of waarom dat niet mogelijk was.
Rapport Maatregelen (2025-2026)
Aan de hand van de Doeluitwerking en de NRD wordt uitgewerkt welke maatregelen er nodig zijn en wat de kaders voor activiteiten zullen worden. Dit wordt gedaan samen met belanghebbenden. Een wetenschappelijke expertgroep kijkt vervolgens naar de haalbaarheid en de ecologische effectiviteit van de maatregelen en kaders.
Ontwerp-beheerplan & Plan-MER (2026-2027)
Stap 1, 2 en 3 worden vertaald naar een ontwerp-beheerplan. Parallel aan het ontwerpbeheerplan wordt een plan-MER opgesteld. In deze milieueffectrapportage worden de milieueffecten uit de NRD beschreven en afgewogen. Dit rapport vormt een belangrijk fundament voor de uiteindelijke keuzes in het beheerplan. Het ontwerp-beheerplan en Plan-MER wordt gepubliceerd en liggen zes weken ter inzage. In deze periode kunnen belanghebbenden opnieuw een zienswijze indienen. Ook hier worden de reacties verwerkt in een reactienota.
Definitief beheerplan (2028)
Na verwerking van de zienswijzen wordt het definitieve beheerplan vastgesteld. Als het plan afwijkt van het ontwerp, kunnen belanghebbenden die eerder een zienswijze indienden, of die direct geraakt worden door het plan, in beroep gaan bij de rechtbank.
Actieve rol van de visserijsector
De Nederlandse Vissersbond speelt samen met andere visserijorganisaties en externe experts een actieve rol in het gehele proces. We verzamelen signalen uit de sector, analyseren de gevolgen van voorgestelde maatregelen en stellen namens de visserij goed onderbouwde zienswijzen op. Zo wordt de stem van de sector gebundeld en krachtig ingebracht in het besluitvormingsproces.
De informatie in dit artikel is gebaseerd op www.waddenzee.nl, www.natura2000.nl, www.rwsnatura2000.nl, www.rijkswaterstaat.nl. Op deze websites kunt u meer informatie vinden over de Natura 2000-beheerplannen en het proces.

Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Amerik Schuitemaker.