Besluit kabinet Programma Aansluiting Wind op Zee

24 juli, 2025

Het kabinet heeft een definitief besluit genomen over de aanlanding van windenergie van de Noordzee naar de Eemshaven, een cruciale ontwikkeling in de energietransitie van Nederland. De gekozen route voor de aansluiting van het grootschalige Doordewind windpark is de Schiermonnikoog Wantij route (VII), voortkomend uit het Programma Aansluiting Wind op Zee – Eemshaven (PAWOZ-Eemshaven). Dit besluit markeert een nieuwe fase in het gebruik van de Noordzee.

Directe gevolgen

Deze keuze heeft directe gevolgen voor de visserijsector. De Schiermonnikoog Wantij route doorkruist gebieden die van belang zijn voor de visserij, wat betekent dat vissers mogelijk moeten omvaren en hun visserijactiviteiten moeten aanpassen. Dit kan leiden tot hogere operationele kosten en een verminderde toegang tot traditionele visgronden, wat de economische situatie van veel vissers beïnvloedt. Hoewel het kabinet heeft aangegeven maatregelen te nemen om de impact te minimaliseren, zoals het gebruik van Wadtrenchers en gestuurde boringen, blijft de Vissersbond waakzaam over het behoud van visgronden en de ecologische balans in de Noordzee. De fundamentele zorgen over het verlies van visgronden en mogelijke ecologische schade blijven voor de bond van groot belang.

Onbegrijpelijke keuze

Dat het kabinet kiest voor de Schiermonnikoog Wantij route (VII), is volgens de Nederlandse Vissersbond een onbegrijpelijke keuze. “Bijna alle betrokken partijen hebben de voorkeur uitgesproken om te kiezen voor de meest Oostelijke route, de Oude Westereems route (II). Hier heeft de Nederlandse Vissersbond in haar zienswijze ook voor gepleit. In de kamerbrief waarin het Programma Aansluiting Wind op Zee gepubliceerd is, staat dat deze route niet uitvoerbaar is omdat er een vergunning nodig zou zijn vanuit Duitsland. De Duitse instanties zouden reeds aangegeven hebben deze vergunningen niet te willen verstrekken. Als de ambities qua wind op zee zo groot zijn dan zou het toch haalbaar moeten zijn om overeenstemming te bereiken met Duitsland over deze oostelijke route.” Aldus Durk van Tuinen.

Zwaarder wegend belang

De Nederlandse Vissersbond erkent de noodzaak van de energietransitie en de nationale ambities voor duurzame energie. Tegelijkertijd benadrukt de bond dat de invulling hiervan niet ten koste mag gaan van de vitale belangen van de beroepsvisserij. Durk van Tuinen: “Het is teleurstellend dat de urgentie van de energietransitie wederom zwaarder weegt dan de eeuwenoude belangen van de beroepsvisserij.” De Vissersbond waarschuwt dat de Noordzee “in rap tempo verandert in een industrieterrein,” wat de toekomst van de visserijsector ernstig bedreigt.

Toekomst van de sector

De bond zal de komende projectprocedure nauwlettend blijven volgen en zich actief inzetten om ervoor te zorgen dat de belangen en expertise van de visserijsector op het gebied van de Noordzee optimaal worden benut. De inzet richt zich op het realiseren van minimale verstoring van visserijwerkzaamheden en een zekere toekomst voor de sector. De Vissersbond blijft benadrukken dat duurzame energie hand in hand moet gaan met het behoud van een vitale en duurzame visserijsector.

De route

Er wordt gewerkt aan een kaart waarin de toekomstige aanlandroute te zien is, in relatie tot huidige visgronden en gesloten gebieden. Zodra deze beschikbaar is, zullen wij die onder dit bericht plaatsen. 

Durk van Tuinen
Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Durk van Tuinen.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses