Op woensdag 23 maart vond er een Algemeen Overleg Natuurbeleid plaats in de Tweede Kamer waarbij diverse zaken werden besproken die van belang zijn voor de Nederlandse demersale visserij, Durk van Tuinen was namens de Nederlandse Vissersbond aanwezig. Het belangrijkste agendapunt voor de visserij betrof het Natura 2000 aanwijzingsbesluit voor de gebieden Doggersbank, Klaverbank en het Friese Front. Staatssecretaris Van Dam motiveerde tijdens het overleg dat de aanwijzing van deze gebieden als Natura 2000 van belang is voor de visserij, zodat er compromissen kunnen worden gesloten met andere Noordzee lidstaten over de visserij.
Consequenties visserij
Van Dam benadrukte dat de aanwijzing van de Natura 2000 gebieden de economische belangen voor de visserij niet mogen schaden. Met name de VVD (Rudmer Heerema), CDA (Jaco Geurts) en de SGP (Elbert Dijkgraaf) vroegen de Staatssecretaris dit aanwijzingsbesluit er niet door te drukken wat tot negatieve gevolgen zou kunnen leiden voor de Nederlandse vissersvloot. Diezelfde Kamerleden betwijfelen of bij aanwijzing van de gebieden als zijnde Natura 2000 dit werkelijk geen negatieve consequenties heeft voor de Nederlandse visserij. De Staatssecretaris besloot het onderwerp door te vermelden dat er op korte termijn stappen moeten worden ondernomen om nog voor de zomer 2016 het proces af te ronden.
Friese Front & Oestergronden
Ook de discussie vanuit de Kader Richtlijn Marien (KRM) omtrent het Friese Front en de Oestergronden wenst het Ministerie van Economische Zaken in samenspraak met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de zomer 2016 af te ronden. Het proces omtrent het Friese Front en de Oestergronden kwam deze week nadrukkelijk in het nieuws door de beantwoording van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu van de brief van een aantal wetenschappers die op persoonlijke titel vroegen om een algehele sluiting voor de visserij van de twee gebieden. Logischerwijs sloeg dit nieuws in als een bom bij de visserijsector aangezien de visserijsector actief deelneemt aan de stakeholdersbijeenkomsten en in die setting tracht te komen tot een passende oplossing. De Nederlandse Vissersbond volgt de processen nauwlettend, levert haar inbreng via onder andere diverse Kamerleden en neemt deel aan de diverse overleggen.