Europarlementariër Peter van Dalen organiseerde vrijdag 18 maart een bijeenkomst voor de vissers om te horen wat hun mening is over de Aanlandplicht. Het is een goede zaak dat deze bijeenkomst heeft plaatst gevonden. Van Dalen gaf in zijn introductie aan dat hij destijds tegen de Aanlandplicht heeft gestemd en dat veel van zijn collega’s er anders over dachten. De Aanlandplicht werd een feit en in de praktijk blijkt het een niet doordacht besluit te zijn. Er moet heel veel werk worden verzet om de Aanlandplicht zodanig bij te schaven dat deze ook uitvoerbaar is zowel technisch als sociaal-economisch. Gebeurt dat niet dan dreigt de kottersector de nek om te worden gedraaid en dat terwijl deze sector juist veel perspectief heeft. Steeds meer parlementariërs hebben inmiddels hun bedenkingen over deze maatregel. Vissers en hun vertegenwoordigers willen helemaal geen Aanlandplicht maar dat kan helemaal niet volgens Van Dalen want het Europees Parlement heeft dit nu eenmaal besloten.
Brussel overtuigen
Van Dalen wil aan de slag om zijn collega’s in Brussel te overtuigen van het feit dat de Aanlandplicht flink moet worden herzien. De Nederlandse Vissersbond juicht dit toe en wil het ondersteunen door de juiste informatie te verstrekken over hoe het in de praktijk verloopt. Deze contraproductieve maatregel draait de visserij anders de nek om. Alle vis ook ondermaatse aan wal brengen is pas verspilling, daar zijn alle vissers het over eens, omdat je zeker weet dat alle aangelande vis doodgaat, ook de ondermaatse. De visbestanden waar de Nederlandse kottervloot op vist staan er goed voor ondanks de praktijk van de afgelopen decennia waarbij ondermaatse (jonge vis) over boord moest worden gezet. Het systeem heeft blijkbaar goed gewerkt en toch heeft de Europese volksvertegenwoordiging op een enkele parlementariër na gekozen voor een experimenteel nieuwe beheersysteem. Een maatregel waar geen enkel draagvlak voor is onder vissers en waarvan visserijbiologen zich afvragen waarom dit wordt ingevoerd. Voor het ontwikkelen van visbestanden op de Noordzee is het in ieder geval niet nodig, sterker nog het zou wel eens negatief kunnen uitpakken. De Aanlandplicht gaat tegen alle principes van een visserman in. Alles wat terug wordt gezet in de zee overleeft dat voor een deel en wat overleeft kan zich voortplanten.
Het is belangrijk dat Van Dalen plus medestanders in het Europees Parlement en de Tweede Kamer munitie in handen krijgen om de Aanlandplicht uitvoerbaar te maken en misschien uiteindelijk wel te kunnen afschaffen.
Werken aan oplossingen
In binnen- en buitenland wordt er door vissers en onderzoekers gezocht naar oplossingen. Voor de Nederlandse kottervisserij is het belangrijk dat schol, tong en schar uitgezonderd gaan worden van de Aanlandplicht en dat voor wurgsoorten als rog en tarbot/griet een oplossing wordt gevonden. Samenwerking tussen lidstaten is belangrijk. In landen om ons heen zoals België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kampen visserijen met soortgelijke problemen. In het Verenigd Koninkrijk vindt bijvoorbeeld momenteel ook onderzoek (zie fishing news) plaats naar de overleving van schol, tong en Noorse kreeft. De Nederlandse Vissersbond was en blijft actief betrokken om oplossingen te vinden samen met vissers, onderzoekers en beleidsmakers. Het doel is en blijft een duurzame kottervisserij. De Aanlandplicht is geen goede keuze en we zullen er alles aan doen om de negatieve gevolgen ervan zo klein mogelijk te maken: Jonge vis neem je niet mee, die hoort in zee
De Visser Centraal, Peter van Dalen ChristenUnie-SGP
Peter van Dalen wilde wel eens van de vissers zelf horen wat hun ervaringen zijn met de nieuwe Europese regels. Daarom organiseerde hij 'De Visser Centraal' in Scheveningen, hier een impressie van de middag!
Geplaatst door Eurofractie ChristenUnie-SGP op donderdag 31 maart 2016