De European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products heeft een rapport gepubliceerd over de visconsumptie in Europa gebaseerd op gegevens van 2009 tot 2015. Het rapport komt tot vier interessante conclusies: In 2013 werd het meest aan visproducten uitgegeven, te weten 54,7 miljard euro. In 2012 aten Europeanen gemiddeld 23,9 kg vis op jaarbasis. Daarnaast verhandelt Europa wereldwijd de meeste vis. De Europese visconsumptie wordt op dit moment met 75% gedomineerd door wild gevangen vis.
Zichtbare trends
De afgelopen vijf jaar is er eens stijgende trend zichtbaar binnen Europa als het gaat om het verhandelen van visproducten. In 2014 is er in totaal voor 45,9 miljard Euro verhandeld (13,8 miljoen ton). Ook is er een stijging van 6% te zien bij het importeren van visproducten. In 2014 was dit ter waarde van 21 miljard Euro. Noorwegen en China zijn de hoofdleverancier voor Europa. Noorwegen levert hoofdzakelijk zalm en China levert hoofdzakelijk kabeljauw en pollock. Het toenemen van bevroren platvis wat geïmporteerd wordt uit China heeft als gevolg dat de aanvoer van platvis daald van 97% naar 77%.
EU brede aanlanding
Uit dit onderzoek blijkt dat er Europees breed, 7% meer vis (kg) wordt aangeland. Het gaat hierbij vooral om vissoorten als zandspiering, tonijn en sardines. Echter, de waarde (€) van de Europees aangevoerde visserijproducten in 2013 is gedaald. De kleine Europese pelagische visserij verloor meer dan 150 miljoen euro. Sinds 2009 is het aandeel (volume) van deze pelagische sector gedaald. Dit heeft te maken met de grote aanvoer van benthische soorten (bv. heek).
Zeebaars
De waarde van zeebaars stijgt in Europa sinds 2009. In 2013 was zeebaars de hoofd commerciële vissoort met een gemiddelde prijs van 9,93 euro per kilogram. In 2013 bedroeg de totale vangst van zeebaars 85 miljoen euro (8600 ton). In Frankrijk lag de gemiddelde prijs per kilogram met € 10,25 het hoogst.
Nederlandse consumptie
Nederlanders eten gemiddeld 23,6 kg vis per jaar per capita. Dit is ongeveer het gemiddelde van Europa. Dit betekent dat er ongeveer 400 gram per week aan vis wordt gegeten en dit komt overeen met het oude advies van het voedingscentrum ‘eet twee keer per week vis’. Wat ook positief is dat de Nederlanders sinds 2013 1% meer uitgeven aan vis.
Lees hier het volledige rapport.