Het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken voor de Natura 2000 gebieden het Friese Front en Centrale Oestergronden, twee zogenaamde voorkeursvarianten voor de bescherming van de zeebodem gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst afgelopen vrijdag 10 mei 2016. Er dreigt voor de Nederlandse kottervloot een aanzienlijke (2.400 km²) sluiting van het visgebied op het Friese Front en de Centrale Oestergronden. Een verdubbeling van wat is voorgeschreven door Europa. Al meer dan twee jaar vinden er gesprekken plaats tussen de visserijsector, natuurorganisaties en overheden over de invulling van de opgave tot bodembescherming voortkomend uit de Kaderrichtlijn Marien (KRM). Johan Nooitgedagt en Durk van Tuinen waren namens de Nederlandse Vissersbond aanwezig bij de bijeenkomst. Uit de getoonde kaartbeelden blijkt dat er op het Friese Front wordt voorzien in het sluiten van een visgebied ter grootte van 1.200 km² en op de Centrale Oestergronden nog eens 1.200 km². Desastreus voor de Nederlandse vissersvloot.
Gebied verdubbeld
Om te voldoen aan de richtlijnen vanuit de KRM dient er minimaal 1200 km² aangewezen te worden als beschermd gebied waar geen visserijactiviteiten mogen worden uitgevoerd. De Nederlandse Vissersbond vindt het onacceptabel dat de omvang van het gebied door de Ministeries zonder een deugdelijke onderbouwing wordt verdubbeld. Daarnaast is het opvallend dat de locaties voor de gesloten gebieden in de twee voorstellen aanzienlijk afwijken van het voorstel dat visserijsector had ingebracht. In ditzelfde proces zijn diverse NGO’s ook geconsulteerd en werd de sector tevens verrast door een brief (op persoonlijke titel) van 21 wetenschappers met het verzoek om het hele Friese Front en de Centrale Oestergronden te sluiten voor visserijactiviteiten.
Kamerleden informeren
De Tweede Kamer wordt door de Ministeries van Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken per brief geïnformeerd waarna het op 16 juni wordt besproken in het Algemeen Overleg Water. De visserijsector zal voorafgaand aan dit overleg diverse Kamerleden informeren over deze, voor de visserij onacceptabele, ontwikkeling. Enerzijds bestaan er vragen over het ecologische nut van de voorgenomen gebiedssluitingen en daarnaast vraagt de Nederlandse Vissersbond zich af of er geen rekening dient te worden gehouden met cumulatieve effecten voor de Nederlandse visserijsector door deze en verdere beperkende ontwikkelingen voor de Nederlandse kottervisserij.
Voor meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen? Neemt u dan contact op met Johan Nooitgedagt, jknooitgedagt@vissersbond.nl, of Durk van Tuinen, dvantuinen@vissersbond.nl, zij zijn te bereiken op 0527-696151.