De Coöperatieve Visserij Organisatie heeft deze week via de aangesloten PO’s de garnalenvissers per brief geïnformeerd over de aankomende inspanningsbeperking in de garnalenvisserij. In het kader van het managementplan voor de garnalenvisserij worden maandelijks de garnalenvangsten per zee-uur, ofwel “landings per unit effort” (LPUE), berekend (zie www.garnalenvisserij.com). Door de beperkte vangsten in verhouding tot het aantal zee-uren ontstaat er een laag LPUE cijfer. De LPUE waarden zijn momenteel dermate laag dat er in het kader van het managementplan garnalenvisserij een beperking in zee-uren plaats dient te vinden. Vanaf maandag 30 mei 2016 mag een garnalenvisser maximaal 72 uren op zee zijn. Voor het verkrijgen van MSC is het belangrijk dat garnalenvissers deze maatregel goed naleven.
MSC certificaat
De certificeringsprocedure van het MSC certificaat voor garnalen wordt gezamenlijk doorlopen door de Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvloot. De maatregel geldt dus ook voor Duitse en Deense garnalenvissers die de MSC procedure momenteel doorlopen. Het LPUE cijfer wordt bepaald door de gezamenlijke visserijinspanning en vangst van deze vloten. Niet alleen de PO’s onderkennen het belang van het behalen van het MSC certificaat, ook de garnalenhandelaren hebben dit meermaals kenbaar gemaakt. Het managementplan garnalenvisserij is onlosmakelijk verbonden aan het MSC certificaat waar de sector momenteel aan werkt.
Inspanningsbeperkende maatregel
Vanaf maandag 30 mei 2016 mag u als garnalenvisser maximaal 72 uren per kalenderweek op zee zijn. Voor de garnalenvisserij in Nederlandse wateren betekent dit dat een garnalenvisser 72 uren per kalenderweek op zee mag zijn in de periode van maandag 0:00 tot vrijdag 12:00 uur per betreffende visweek. Voor de visserij in buitenlandse wateren geldt ook dat men per kalenderweek 72 uren op zee mag zijn maar mag de garnalenvisser in een periode van twee weken (Sylt regeling) tweemaal 72 uren indelen. In dit geval mag er geen overschrijding zijn van 144 zee-uren in een periode van twee weken. De inspanningsbeperkende maatregel geldt in eerste instantie tot en met zondag 12 juni 2016. De LPUE waarden worden door de Coöperatieve Visserij Organisatie continu berekend. Wanneer blijkt dat er een aanpassing van de inspanningsbeperkende maatregel nodig is wordt u hierover door uw PO geïnformeerd.
Zee-uren
De inspanningsbeperkende maatregel is gebaseerd op zee-uren. Alle uren die een schip buiten de haven doorbrengt worden als zee-uren gerekend, ook wanneer u bijvoorbeeld een periode voor anker gaat, aan het stomen bent of wanneer u om andere redenen de visserij tijdelijk niet kunt uitvoeren als u op zee bent. Wanneer u in een visweek (van 72-zee-uren) één of meerdere malen een haven bezoekt dient dit duidelijk te blijken uit uw logboekgegevens, deze tellen niet mee als zee-uren.
Sancties
Indien u zich als garnalenvisser niet aan de inspanningsbeperkende maatregel houdt krijgt u van uw PO voor de eerste overtreding een boete van € 100 per overschreden zee-uur of een beperking van 2 uren op de eerstvolgende visweek per overschreden zee-uur. Bij een tweede overtreding krijgt u een boete van € 200 per overschreden zee-uur of een beperking van 4 uren op de eerstvolgende visweek per overschreden zee-uur. Een derde overtreding leidt tot uitsluiting van het MSC certificeringstraject (voor de gehele sanctie annex zie www.garnalenvisserij.com). Wanneer de Nederlandse PO’s genoodzaakt zijn tot het uitschrijven van veel boetes heeft dit negatieve gevolgen voor het collectieve MSC certificeringstraject.
Hierbij benadruk wij nogmaals het belang van het naleven van de inspanningsbeperkende maatregel van het managementplan voor de garnalenvisserij, mede gelet op het MSC certificeringstraject. Wanneer u vragen heeft over de inhoud van deze brief, dan kunt u contact opnemen met secretariaat@vissersbond.nl / 0527-698151.