De Europese Commissie heeft een zogenaamde Unie-lijst opgesteld met zorgwekkende invasieve exoten. Wolhandkrab staat ook op deze lijst. Soorten op deze lijst mogen alleen worden geëxporteerd als er een goedgekeurd beheerplan is in zowel het exporterende als importerende land. Om te voorkomende dat de handel met het buitenland binnenkort wordt stilgelegd en daarmee ook de visserij op Wolhandkrab is internationale actie snel nodig. Op vrijdag 20 mei is er een overleg geweest met het ministerie van Economische zaken over de mogelijkheden van een beheerplan voor de wolhandkrab. Wiebe Lammers (coördinator invasieve exoten/ NVWA), heeft een introductie gegeven over de exotenverordening (verordening 1143/2014). De Europese verordening invasieve exoten is per 1 januari 2015 van kracht en heeft als doel de negatieve impact van invasieve exoten binnen Europa zoveel mogelijk te beperken.
Unie-lijst
Plaatsing op de Unie-lijst kan alleen op basis van een wetenschappelijke risicobeoordeling. Nederland heeft tegen deze invoering van de Unie-lijst gestemd omdat er een politiek en economisch belang voor de Nederlandse visserij aan vast zit, desondanks is de invoering van Unie-lijst doorgevoerd, aangezien er in de Europese stemming bleek dat er 67% voor was. Er lopen in Europees verband nog diverse moties tegen de Unie-lijst maar naar verwachting zal de Unie-lijst op korte termijn officieel worden gepubliceerd. Wanneer dat gebeurd dient de wolhandkrab- en rivierkreeft visserij stilgelegd te worden tenzij er een deugdelijk beheerplan aan de visserij ten grondslag ligt.
Effectieve aanpak door beheerplan
Er is momenteel een groot verschil in het beleid van de verschillende lidstaten van de Europese Unie waardoor maatregelen vaak te gefragmenteerd zijn om tot effectieve resultaat te leiden. De belangrijkste consequentie is dat visserij op wolhandkrab en rivierkreeft kan worden beperkt, al dan niet volledig stilgelegd. Durk van Tuinen was namens de Nederlandse Vissersbond aanwezig om bij te dragen aan een meer uniforme en effectieve aanpak te komen. Zo heeft hij de vraag gesteld of er beperkingen op de exportmogelijkheden voor wolhandkrab en rivierkreeft, met ingang van de genoemde verordening, ontstaan. De export naar landen buiten de Europese Unie is mogelijk probleemloos, maar de export binnen de EU is alleen mogelijk als de betreffende lidstaat waar naar wordt geëxporteerd ook een beheerplan heeft. Door de Nederlandse overheid zal dus contact moeten worden gezocht met lidstaten die voor de export van de genoemde soorten belangrijk zijn, te denken aan Duitsland, Frankrijk en Spanje. De doelstelling van de Nederlandse overheid is om de visserij op wolhandkrab en rivierkreeft te behouden onder de vlag van een beheermaatregel (beheerplan). Er dient onderscheid te worden gemaakt tussen de huidige schone gebieden (dioxine en pcb’s) en vervuilde gebieden, er zijn meer mogelijkheden in de zogenaamde schone gebieden.
Concept beheerplan
Lammers verwacht dat er geen nieuwe mogelijkheden ontstaan voor (wolhandkrab)visserij in gebieden die momenteel aangewezen zijn als vervuild door dioxine en pcb’s. Wolhandkrabvangsten die in het buitenland worden gedaan zijn interessant voor Nederlandse handelaren. Het beheer ten aanzien van de rivierkreeft is anders dan die van de wolhandkrabvisserij, de rivierkreeft is schadelijk voor de ecologie en zorgt voor schade aan oevers. Voor de rivierkreeft zal meer een visie gericht op de bestrijding liggen. Lammers zorgt voor een concept beheerplan waarbij de wolhandkrabvisserij de prioriteit krijgt. De PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond) krijgt dit concept toegestuurd en kan daar commentaar op geven. Het concept plan wordt medio juni 2016 toegestuurd. Naar verwachting wordt de Unie-lijst deze zomer 2016 gepubliceerd en zes weken na publicatie gaan de maatregelen formeel van kracht. Daarna zal niet direct de visserij stil worden gelegd maar de situatie wordt precair wanneer er een handhavingsverzoek binnen komt bij de NVWA, dan moet er worden gehandeld. Zoals eerder opgemerkt kan een beheerplan uitkomst bieden, dus daar wordt met spoed aan gewerkt.